FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: neizvjesno na početku tjedna

ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje neizvjesno trgovanje, dok sa svjetskih tržišta stižu pozitivni signali, nakon što je EU odobrio financijsku pomoć Irskoj.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 3,12 posto, na 1.784 boda, najnižu razinu od 13. srpnja 2009. godine. Crobex10 pao je, pak, 3,28 posto, na 951 bod, najnižu razinu od svog uvođenja u lanjskom srpnju.

Redovni tjedni promet iznosio je 99,5 milijuna kuna, što je gotovo 4 milijuna više nego tjedan dana prije.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 2 rast, a 2 nastavak pada.

„Negativni niz Crobexa traje već šest dana zaredom, pri čemu se prošloga tjedna spustio ispod psihološke razine od 1.800 bodova. I dok je početak tjedna obilježilo letargično trgovanje uz stagnaciju cijena većine dionica, sredinom tjedna započela je intenzivnija prodaja zbog slabe podrške investitora na kupnji“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Iako je prošloga tjedna objavljeno da je nakon 18 mjeseci pada bruto domaći proizvod (BDP) porastao u trećem tromjesečju za 0,2 posto, taj pokazatelj nije impresionirao ulagače, jer prvi makroekonomski pokazatelji iz listopada pokazuju da bi u četvrtom tromjesečju BDP ponovno mogao pasti, navodi Perić.

„Pritisak na prodaju dionica prošloga tjedna stvorio je i podatak o padu industrijske proizvodnje u prošlome mjesecu za 4,4 posto, iako se očekivao njezin rast. Slabu uvertiru u četvrto tromjesečje predstavlja i podatak o rastu stope nezaposlenosti“, kaže Perić.

Od novih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o zaposlenosti, koje će najvjerojatnije pokazati da je u listopadu broj zaposlenih pao.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu broj zaposlenih smanjen za 14.200. Njihove procjene kreću se od 10.000 do 19.800 izgubljenih radnih mjesta.

Ponovno oživljavanje negativnih trendova na tržištu rada je očekivano, s obzirom da je središnji dio turističke sezone prošao, navode makroekonomisti.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio da je u listopadu broj nezaposlenih porastao za gotovo 15.000 osoba, ili 5,2 posto, u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 304.479 nezaposlenih. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila sa 16,9 na 17,8 posto, najvišu razinu od travnja.

Na svjetskim burzama također je prošloga tjedna vladalo negativno raspoloženje, zbog zabrinutosti ulagača oko dužničke krize u eurozoni te zbog rasta napetosti između Južne i Sjeverne Koreje.

„Ovoga tjedna investitori na svjetskim tržištima kapitala pratit će makroekonomske pokazatelje SAD-a, a jednim okom pratit će i razvoj situacije s dužničkom krizom u eurozoni. U njihovom fokusu bit će i obraćanje predsjednika Feda Bena Bernankea u utorak jednom poslovnom klubu, no ipak najvažnija bit će objava podatka o zaposlenosti u studenome u petak“, navodi Perić.

Na domaćem tržištu, pak, najvažniji makroekonomski pokazatelj bit će objavljen u utorak, i to promet u trgovini na malo u listopadu.

„Očekuje se nastavak pozitivnih kretanja u maloprodaji, a bude li taj podatak u utorak bolji od očekivanja, mogao bi zaustaviti negativnu seriju Crobexa. S obzirom na negativnu energiju prisutnu na domaćem tržištu kapitala tijekom cijelog studenoga, očekujem i danas pad Crobexa, unatoč jutrošnjem rastu cijena dionica na europskim burzama“, zaključuje Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙