FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati;

SPLIT - Petorica hrvatskih državljana protiv kojih je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu tereteći ih za zloupotrebu ovlasti u privatizaciji splitske građevinske tvrtke "Konstruktor", brane se sa slobode, jer se u njihovom slučaju ne radi o pritvorskom postupku, doznaje se u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Optužnica je podignuta protiv ravnatelja "Konstruktora" Željka Žderića, šefa Porezne uprave Ivice Mladinea i još trojice hrvatskih državljana. O podizanju optužnice ŽDO je sinoć izvijestio na svojoj internet stranici, objavivši inicijale i dob optuženih.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor čestitala je Mladenu Novoselu na izboru za predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te je izrazila uvjerenje da će nastaviti zajednički raditi na jačanju Gospodarsko-socijalnog vijeća. "Vjerujem da ćemo i u budućnosti nastaviti zajednički raditi na jačanju Gospodarsko-socijalnog vijeća te da ćemo kroz dijalog i dogovor socijalnih partnera djelovati na dobrobit Hrvatske i svih naših građana“, navodi premijerka Kosor u čestitki, koju je u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, poslala jučer izabranom predsjedniku SSSH Mladenu Novoselu.

KALNIK - Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić sinoć je, sudjelujući u radu godišnje izvještajne skupštine županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije na Kalniku, rekao kako je najlakše "'pljuvati po drugome' sa stalnim uvjerenjem da se zna više i bolje". "Ovih dana kada se neki nude hrvatskom narodu da bi ga oni vodili, ja ih pitam što su dosad učinili. Ovo društvo koje jedanaest godina vodi Zagreb, ima 7 milijardi u proračunu i još toliko u Holdingu i toliko su gubitka stvorili, a kada dođete u Zagreb niti ima asfaltiranih ulica, niti su izgradili podzemnu željeznicu, niti nove zone, a društveni proizvod im se ostvaruje samo zahvaljujući centralizaciji, jer su ondje sve banke i ostalo što je moćno i vrijedno", rekao je Friščić. "Na mala vrata nam šalju poruke kako bi rješavali probleme u Hrvatskoj, i kod ovogodišnjeg proračuna je to bilo na djelu, jer kao trebalo je pozvati MMF. Pa, MMF je bio pozvan 2002. godine, a iz toga smo izašli 'zdrapanih gaća'", izjavio je Friščić ustvrdivši da "MMF nikada nije došao, a da nije naredio da se nešto proda". Poručivši da se nacionalno dobro od posebnog interesa, kao što su Hrvatske šume i Hrvatska elektroprivreda, neće prodavati, Friščić je rekao da to stoji i u koalicijskom sporazumu.

SPLIT - Treći kongres hrvatskih arhitekata završen je jučer kasno poslijepodne u Splitu zaključkom da je u idućih godinu i pol dana potrebno prihvatiti arhitektonsku politiku u Hrvatskoj, ali i upozorenjem kako postoje „interesne skupine“ koje u sprezi s mafijom doprinose bespravnoj izgradnji.„Naša je želja da se arhitektonska politika u Hrvatskoj donese u idućih godinu i pol dana“, rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) Hrvoje Hrabak na završetku trodnevnog rada kongresa. Predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Ćurković je u izjavi novinarima po završetku skupa upozorio da se u Hrvatskoj "urbicid" događa s gradnjom objekata do 400 metara četvornih površine te da je produkcija takvih objekata je veća od 50 posto ukupne gradnje.

SLAVONSKI BROD - Akademski harmonikaški orkestar " Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba osvojio je Grand Prix 1. međunarodnog festivala harmonike koji je sinoć u Slavonskome Brodu završio podjelom nagrada. Orkestar je osnovan 1977. i jedan je od najuspješnijih amaterskih glazbenih ansambala u Zagrebu te među najboljima u Europi u harmonikaškoj glazbi.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je sinoć počeo Šesti međunarodni festival rane glazbe - Dubrovnik Early Music festival, tijekom kojega će u iduća četiri dana u Saloči od zrcala Narodne knjižnice biti održani tematski koncerti . Festival je otvorio nastup "Ensemble Saitsiinga'' iz Austrije koji je izveo program pod nazivom "Glazba s Habsburškog dvora. Sutra će uslijediti nastup ''Brisk Quarteta'' iz Nizozemske koji će predstaviti "Duh Venecije", a dubrovački "Plazarius" približit će svoje viđenje "Renesansne ljepote". Festival će zatvoriti nastup "Sarband Consorta" iz Velike Britanije, koji će u suradnji s orkestrom Umjetničke škole "Luka Sorkočević" izvesti program "Purcell i barokni prijatelji".

BJELOVAR - Petnaestogodišnjak bez položenog vozačkog ispita jučer popodne je u mjestu Lipovac Majur pored Daruvara usmrtio 16-godišnjeg biciklista, priopćila je večeras Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Prometna nesreća dogodila se danas oko 16,55 sati. Petnaestogodišnjak je vozio "toyotu" daruvarskih registracijskih oznaka kroz Lipovac Majur iz smjera Ljudevit Sela. U jednom trenutku prešao je na lijevu stranu te prednjim dijelom vozila udario u biciklista Miroslava Č. (1994) koji je dolazio iz suprotnog smjera, odbacivši ga na zelenu površinu. Od zadobivenih ozljeda 16-godišnjak je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći na putu za pakračku bolnicu, a 15-godišnjak, koji nije bio pod utjecajem alkohola, zadobio je lakše tjelesne ozljede.

ZAGREB - Danas je prva nedjelja Došašća ili Adventa, kojom Crkva počinje novu liturgijsku godinu i pripravu za Božić. Došašće ili Advent traje četiri tjedna, počelo se obilježavati u četvrtom stoljeću na Istoku, a od 7. stoljeća ustaljeno je i na Zapadu. Vrijeme priprave vjernika za blagdan Isusova rođenja počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca i traje do Badnjaka, a uobičajene su mise zornice, dok je najpoznatije vanjsko obilježje tradicionalni adventski vijenac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙