FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 27. do ponedjeljka 29. studenoga

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 27. do ponedjeljka 29. studenoga.

SUBOTA, 27. studenoga

---------------------

ISTANBUL - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, koja boravi u službenom posjetu Turskoj, drugog i završnog dana posjeta sastat će se s turskim gospodarstvenicima.

BRATISLAVA - Regionalni izbori.

WASHINGTON - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu posjetiti će SAD gdje će se sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

JERUZALEM - Njemački predsjednik Christian Wulff u posjetu Izraelu.

SANTA CRUZ, Bolivija - Bolivijski predsjednik Evo Morales, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula Da Silva, čileanski predsjednik Sebastian Pinera i novoizabrana brazilska predsjednica Dilma Rousseff okupit će se u Santa Cruzu kako bi svečano otvorili 4000 kilometara dug cestovni koridor koji će povezati Tihi i Atlantski ocean.

NEDJELJA, 28. studenoga

-----------------------

EGIPAT - Oko 42 milijuna Egipćana s pravom glasa bira u nedjelju donji dom parlamenta, u sklopu procesa koji je počeo izborom gornjeg doma u lipnju a završit će predsjedničkim izborima 2011., no oporba kojom dominiraju islamisti, te analitičari i nevladine udruge predviđaju da izbori neće biti ni slobodni ni pošteni unatoč suprotnim uvjeravanjima vlade te najmnogoljudnije arapske zemlje. Osim što predsjednik prema ustavu izravno imenuje manji broj zastupnika u oba doma parlamenta, Nacionalna demokratska stranka (NDP) predsjednika Hosnija Mubaraka u lipnju je osvojila najviše mjesta u gornjem domu (vijeće Šura), a jednako se očekuje i u utrci za 508 mjesta donjeg doma, Narodne skupštine, a to se ponavlja desetljećima.

HAITI - Haiti bira novog predsjednika države, 99 zastupnika donjeg doma parlamenta i 11 od 30 senatora. Izbori se održavaju u vrijeme dok se država još nije oporavila od katastrofalnog potresa u siječnju, a nestabilnost povećavaju nemiri zbog izbijanja kolere od koje je umrlo već 1.600 ljudi od sredine listopada.

SEUL - Južna Koreja i SAD održat će zajedničke vojne vježbe.

ŠVICARSKA - Švicarci će izaći na referendum na kojemu će se izjasniti smatraju li da strani građani koji su počinili teške zločine trebaju biti deportirani u svoje zemlje.

PONEDJELJAK, 29. studenoga

--------------------------

CANCUN, Meksiko - Počinje konferencija UN-a o klimatskim promjenama.

ŽENEVA - Deseti sastanak 171 zemlje članice Konvencije o zabrani protupješačkih mina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙