FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FPZ: Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iskorak naprijed

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama iskorakom naprijed, ocijenili su danas potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko te profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ) Zdravko Petak.

Na novinarski upit kako komentira konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe Šeks je, nakon skupa "Parlamentarni izbori u Hrvatskoj" na zagrebačkom FPZ-u, rekao da je to iskorak naprijed u regularnosti i transparentnosti financiranja političkih kampanja i financiranja političkih stranaka. Smatra da taj prijedlog ne pogoduje velikim niti malim strankama već poštenijem i transparentnijem načinu financiranja te otvorenosti i kontroli javnosti nad financiranjem političkih stranaka.

Prijedlog dobrim smatra i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ističući bitnim pitanje kontrolnih mehanizama. "Bez kontrolnih mehanizama to opet može biti završeno kao i do sada. Važni su kontrolni mehanizmi", kazao je Mesić..

Ocjenjujući kako je tim zakonom HDZ zakasnio petnaestak godina SDP-ov saborski zastupnik Josip Leko rekao je kako je to dobrodošao zakon koji će omogućiti da se izbori financiraju poštenije i za javnost vidljivije. Podupro je limitiranje ukupnih sredstava koja se mogu potrošiti za izbornu promidžbu, ali smatra da bi svaka stranka trebala odlučivati gdje će ta sredstva trošiti, a ne da se to odlučuje zakonom.

Profesor na FPZ-u Zdravko Petak, koji se bavi istraživanjem problema financiranja političkih stranaka, pozitivnim je ocijenio što se prijedlogom zakona znatno smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama. "To je dobra stvar, jer u prirodi stabilnih demokracija je da ti iznosi nisu previsoki, već su razmjerno premali ", kazao je. Lošom stranom ocijenio je da će se stranke u izbornoj godini suočiti s financijskom oskudicom, ali ističe da stranački menadžment treba napraviti bolje tehnike privlačenja novca (donatorske konferencije, bolje evidentiranje članarina i sl.).

Hrvatska Vlada je s jučerašnje sjednice Saboru uputila konačni prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojima se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙