FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodno savjetovanje o pravnom statusu žrtve u oružanom sukobu

ZAGREB, 26. studenog 2010. (Hina) - Međunarodno savjetovanje o pravnom statusu žrtve u oružanom sukobu održava se danas u Zagrebu uz sudjelovanje stručnjaka koji godinama rade na prikupljanju podataka i dokumentacije o stradalima u ratovima o bivšoj Jugoslaviji tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća.

U ime organizatora, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič istaknula je da je skup posvećen razjašnjenju nekih dilema vezanih uz status žrtava i da je okupio predstavnike organizacija za ljudska prava, vladinih i znanstvenih institucija iz Hrvatske i drugih postjugoslavenskih zemalja.

Na prvi pogled može izgledati da je u međunarodnom humanitarnom pravu vrlo jasno određen status borca ili civila, ali terenski rad, bilježenje imena i prezimena i okolnosti stradavanja svake osobe pokazuje da ima puno dilema, naglasila je Teršelič. Izrazila je uvjerenost da će se današnjim skupom razjasniti neke nedoumice, iako sve zasigurno ne, jer to nisu u posljednjih deset godina, kako je rekla, nisu ni drugi.

Documenta -Centar za suočavanje s prošlošću već dvije godine radi na projektu "Ljudski gubici u Republici Hrvatskoj 1991-1995" i provodi dodatna terenska sitraživanja kako bi se dopunili već prikupljeni i dostupni podaci o žrtvama i stradalnicima rata u Hrvatskoj.

Predstojnik vladinog Ureda za zatočene i nestale (Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti) pukovnik Ivan Grujić naglasio je kako treba odrediti granicu i postići konsenzus tko se sve nalazi u poziciji žrtve i gdje je granica. Otvoren je niz pravnih pitanja vezanih uz metodologiju i definiranje žrtve, postoje pravni propisi koji već definiraju žrtve (Kazneni zakon i međunarodno pravo), pa i pravni sustavi Srbije i BiH, iako sigurno postoje i neke razlike u tim definicijama.

"Mi ne možemo mijenjati pravne sustave, ali možemo dati okvir koji će pomiriti sva ta stajališta i dati definiciju koja će objediniti i uzeti u obzir sva zakonodavstva. O tome će zasigurno još biti puno rasprava pravnika, sociologa i drugih stručnjaka, jer danas zasigurno nećemo izaći s rješenjima, ali tema je pokrenuta i bit će još dugo aktualna do konačnog rješenja", rekao je pukovnik Grujić.

Popis nestalih osoba napravljen je na najkorektniji i najtočniji mogući način i zasigurno se neće bitno mijenjati bez obzira na to tko ga bude radio, ustvrdio je Grujić. Dodao je da postoje i popis nestalih osoba u RH na kojem se već dugo radi i koji će također biti objavljen. No to ne znači da netko drugi ne može napraviti istu stvar, ali to će potvrditi autentičnost i postojanje popisa, kazao je. Svatko može po svojim saznanjma dati primjedbu odnosno prijedlog da se uvrsti nova osoba i naša je obveza da to i učinimo, rekao je pukovnik Grujić.

U uvodnom dijelu bilo je riječi o raznim metodologijama i pravnim okvirima za različite zemlje, a popodnevni dio bit će posvećen istraživanjima u razjašnjavanju dilema - tko je bio civil, a tko naoružani civil s konkretnim primjerima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙