FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beogradski elektronički mediji o drugom danu Tadićeva posjeta Hrvatskoj

BEOGRAD, 25. studenog 2010. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da u Hrvatskoj više nema političke opstrukcije gospodarske suradnje sa Srbijom, dok je srbijanski predsjednik Boris Tadić istaknuo da je važno da dvije zemlje sagledaju zajedničke resurse i prijateljska tržišta, prenose u četvrtak beogradski elektronički mediji, izvještavajući o nastavku Tadićeva dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj.

Josipović i Tadić su, kako se ističe, u Zagrebu otvorili Biznis forum na kojem sudjeluje više od stotinu predstavnika hrvatskih i srbijanskih poduzeća i institucija, nakon čega su posjetili Krnjak, kod Karlovca, gde žive povratničke obitelji Srba i bosanskih Hrvata, gdje ih je pljeskom dočekalo oko 200 mještana.

U obraćanju gospodarstvenicima predsjednik Josipović je, kako na službenom portalu javlja državna televizija RTS, poručio da ima dobru vijest da u Hrvatskoj više nema političke opstrukcije gospodarske suradnje sa Srbijom, ukazavši kako je u nekim drugim vremenima toga bilo, kao i predrasuda i straha od suradnje, ali da je to vrijeme prošlo.

Tadić je kazao da se među dvjema zemljama otvara novi oblik suradnje, političke i ekonomske, istaknuvši kako gospodarstva dviju država moraju biti otvorena i konkurentna kako bi izdržala konkurenciju, dok je Josipović ukazao da je nužno slomiti ostatke politike koja iz svake suradnje stvara afere, dodaje RTS.

Izvještavajući kako su predsjednici govorili o primjedbama srbijanskih gospodarstvenika da nemaju jednak tretman kao hrvatska poduzeća u Srbiji, agencija Tanjug prenosi kako je Tadić izrazio očekivanje da se to, ukoliko je točno, promijeni, dok je Josipović, negirajući da srbijanska ulaganja u Hrvatskoj nisu dobrodošla, potvrdio kako je bilo slučajeva diskriminacije srbijanskih poduzeća.

Predstavnici gospodarskih komora Hrvatske i Srbije su, kako se dodaje, ocijenili da dvije zemlje udruženo mogu postati bitan čimbenik na europskoj ekonomskoj sceni.

Agencija Beta, javljajući o dolasku Josipovića i Tadića u Krnjak, navodi kako su predsjednici izrazili svoju opredijeljenost za rješavanje problema i otvaranje perspektive boljeg života građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Oni su potom posjetili Gračac i tamošnji sajam ličkih proizvoda, kao i selo Deringaj i tamošnju srbijansku povratničku obitelj Marković, dodaje Beta.

Među rijetkim komentarima političara, mediji prenose izjavu predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića kako ne očekuje da će, bez pritiska Europske unije, Hrvatska riješiti pitanje srbijanskih izbjeglica, jer, kako je rekao, “ni Srbi koji tamo (u Hrvatskoj) žive nemaju odgovarajući status”.

Nikolić je, u povodu Tadićeva posjeta Hrvatskoj, rekao kako je “uvijek dobro da ljudi razgovaraju” te istaknuo kako bi SNS tu imao velikih zadrški jer Hrvatska ne pokazuje spremnost riješiti pitanje Srba koje je protjerala, te postupiti kao Srbija i uputiti ispriku za Bljesak i Oluju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙