FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazilski novi gospodarski tim najavio duboke rezove u potrošnji

BRAZILIJA, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Brazilski novi gospodarski tim ugodno je iznenadio financijska tržišta, obećavajući duboke rezove u proračunskoj potrošnji kako bi se otklonila najveća slabost u brzorastućem gospodarstvu te latinoameričke zemlje.

U prvom službenom nastupu nakon što je novoizabrana predsjednica Dilma Rousseff u javnosti potvrdila njegov drugi mandat na toj dužnosti, novi-stari ministar financija Guido Mantega izjavio je kako znatno povećanje javne potrošnje više nije nužno s obzirom na posustajanje globalne financijske krize.

Glavna mrlja u Manteginom prethodnom mandatu bio je skok potrošnje u izbornoj godini koji je doveo u pitanje neke brazilske fiskalne ciljeve. Stoga je on uputio neuobičajeno eksplicitnu poruku javnosti, poručujući da je to proračunsko 'zastranjenje' sada prošlost i najavljujući rezove u proračunu u idućoj godini.

"Sada je vrijeme za smanjenje državne potrošnje", kazao je Mantega na tiskovnoj konferenciji u brazilskoj prijestolnici. "Nužno je poduzeti mjere kako bi se nastavio održivi rast brazilskog gospodarstva".

"Godina 2011. bit će godina fiskalne konsolidacije", poručio je Mantega.

Kasnije je za Reuters izjavio da bi proračunski rezovi u idućoj godini mogli premašiti 20 milijardi reala (11,6 milijardi dolara), napominjući kako je predsjednica Rousseff tražila oštro smanjenje državne potrošnje.

"Fiskalna agenda nije kratkoročna, već dugoročna filozofija", kazao je Mantega na Brazilskom ulagačkom summitu u Braziliji koji je organizirala novinska agencija Reuters.

Eksplicitno priznanje fiskalnog posrtanja bilo je kruna dobrog dana za tržišta, s obzirom da je u četvrtak ugledni tehnokrat Aleksandre Tombini imenovan guvernerom središnje banke.

U službenom priopćenju u kojem su potvrđena njihova imenovanja, predsjednica Rousseff, koja preuzima dužnost 1. siječnja, također je obećala da će zadržati razborite gospodarske mjere zahvaljujući kojima je Brazil za mandata njezina prethodnika Luiza Inacija Lule da Silve postao jedno od najatraktivnijih svjetskih tržišta u nastajanju.

Poruci o fiskalnim rezovima priloženo je i obećanje da će središnja banka i dalje biti neovisna u vođenju monetarne politike. Reakcija tržišta bila je pozitivna, pa su dionice na burzi u Sao Paolu poskočile na rekordnu dnevnu razinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙