FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet somalskih gusara osuđeno u SAD-u

WASHINGTON, 24. studenog 2010.(Hina) - Pet Somalaca, optuženih za napad na brod američke Ratne mornarice ispred afričke obale, osuđeno je u srijedu na saveznom sudu u Norfolku, u američkoj saveznoj državi Virginiji, za kazneno djelo gusarstva, a to je u SAD-u prvo suđenje takve vrste još od Građanskog rata 1860-ih.

Sudska porota u Norfolku proglasila je krivima petoricu somalskih gusara koji su šutke saslušali presudu, a nakon 14. ožujka 2011., kad će biti održano ročište za određivanje visine kazne, prijeti im kazna doživotnog zatvora.

Tužitelji su tvrdili tijekom suđenja da su petorica priznala napad na brod USS Nicholas 1. travnja ove godine, pošto ga je zamijenila za trgovački brod.

USS Nicholas, sa sjedištem u Norfolku, bio je dio međunarodne flotile koja se bori protiv gusrstva u moru kod somalskih obala.

Branitelji su tvrdili da su optuženici bili nevini ribari koje su oteli gusari i prisilili ih da pucaju na brod, što je česta praksa u Somaliji.

Odvjetnici su tvrdili da su se optuženici - Gabul Abdullah Ali, Abdi Wali Dire, Abdi Mohammed Gurewardher, Abdi Mohammed Omer i Mohammed Modin Hasan - zapravo nadali da će biti spašeni.

Pomoćnik tužitelja John Davis tvrdio je da su trojica optuženika bila u čamcu iz kojeg su otvorili vatru na USS Nicholas puškama, a zatim pobjegli kad su mornari uzvratili vatru iz strojnica.

Davis je rekao da su svi optuženici poslije priznali napad na ispitivanju uz tumača na brodu USS Nicholas te da su rekli kako su očekivali da će zaraditi od 10.000 do 40.000 dolara od otkupnine za oteti brod.

Zadnje suđenje za gusarstvo u SAD-u održano je 1861. u Građanskom ratu, kad je 13 pripadnika južnjačke milicije sa škunera Savannah procesuirano u New Yorku. Porota je bila podijeljena glede presude, a poslije su išli u razmjenu zarobljenika s Jugom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙