FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborska oporba: očekivali smo bolje izvješće Programskog vijeća HRT-a

ZAGREB, 24. studenog 2010.(Hina) - Dopunu izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a od 14. listopada 2008. do 24. veljače 2010., saborska oporba popodne nije poduprla jer su, kako ističu, nakon salvi kritika očekivali značajnija poboljšanja, dok su vladajući pohvalili dopune jer, navode, pokazuju namjeru da se riješe nagomilani problemi na javnoj TV.

Sabor je u srpnju ove godine vratio Programskom vijeću HRT-a izvješće na doradu, nezadovoljan zastupljenošću promicanja ravnopravnosti spolova i zastupljenošću nacionalnih manjina.

Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zvonko Milas je rekao kako Vijeće sada djeluju u nemogućim uvjetima krnjeg sastava, sa šest, umjesto 11 članova, ali da će na tematskim sjednicama razmotriti sve primjedbe i prijedloge zastupnika.

V.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac je u izvješću o poslovanju javne televizije u 2009. upozorio na gubitke veće od 105 milijuna kuna, uglavnom zbog smanjenja prihoda od marketinga.

"SDP ne može prihvatiti ovo izvješće jer ga je sastavio provizorij, a ne legitimno Programsko vijeće", ustvrdio je Antun Vujić i optužio vladajuću saborsku većinu da nije omogućila izbor novih članova Vijeća.

Vujić napominje i kako se izvješće donosi u sjeni novog zakona o HRT-u koji, kako navodi, jedini može izmijeniti postojeće stanje.

"Stanje na HRT-u je gore nego ikad, a najavljeno restrukturiranje provodi se bez jasnih kriterija i s opasnošću da se ugrozi cijeli program. Nije problem što HRT treba restrukturirati i što izvjestan broj ljudi treba otići, no pitanje je tko i po kojim kriterijima", naveo je Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) najavljujući da neće podržati izvješće.

Sunčana Glavak (HDZ) je pak pozdravila napore sadašnjeg vodstva da se stanje na HRT-u "dovede u red".

"Unatoč problemima i previranjima vodstvo čini sve kako bi se javna TV dovela u red i zato im upućujemo pohvale", kazala je Glavak, ali i upozorila kako i nadalje u Informativnom programu odnosno središnjem Dnevniku HTV-a teško prolaze teme poput milijunskih investicija i inozemnih ulaganja.

S njom se složila i HSS-ova zastupnica Marijana Petir. "Što si ekscesniji, dobit ćeš više prostora bez obzira na to što govoriš", navela je, a usprotivila se i najavi ukidanja nekih emisija vjerskog programa na HTV-u.

Uzvratio im je Beus-Richemmbergh navodeći kako je "pored toliko cirkusa i skandala teško u program 'ugurati' neku pozitivnu stvar".

Sabor je za danas završio zasjedanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙