FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaci: završio prosvjed poljoprivrednika

BOŠNJACI, 23. studenog 2010. (Hina) - Miran prosvjed tridesetak poljoprivrednika u Bošnjacima nedaleko Županje, nezadovoljnih provedbom natječaja za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta, završio je oko podneva davanjem roka Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da do 15. prosinca u sve općine, koje ne provode Zakon o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, pošalju službenike državnog odvjetništva i USKOK-a.

Prema riječima Martina Lešića, jednog od nezadovoljnih poljoprivrednika, postoje opravdane sumnje kako je poljoprivredno zemljište u Bošnjacima prodano i dano u zakup "samo općinskim vlastima podobnim poljoprivrednicima", a dio zemljišta dodijeljen je i nekolicini članova općinskog povjerenstva za raspodjelu zemljišta i vijećnicima Općinskog vijeća, čime je, kako smatra, došlo do sukoba interesa.

"Raspitali smo se u ministarstvu i rekli su nam kako nije riječ o sukobu interesa. Jer, što ako je netko i poljoprivrednik i općinski vijećnik? Zar bi ga trebalo ostavit bez zemlje? Ako je nešto napravljeno protuzakonito vjerujem kako će ministarstvo, čiju suglasnost čekamo na provedbu natječaja to prepoznati i uskratiti suglasnost", rekao je novinarima načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić. Naveo je kako je za prodaju poljoprivrednog zemljišta u općini na raspolaganju bilo 1035 hektara.

Već peti natječaj ne daju mi zemlju, kazao je Marko Lukić, također jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika, dodajući kako mladi ljudi, koji se žele baviti poljoprivredom i stočarstvom, u Bošnjacima nemaju uvjeta za ostanak.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je bio i organizator prosvjeda, Tomislav Pokrovac, zamjerio je Vladi i resornom ministarstvu da se maćehinski odnose prema seljacima.

"Ljudi koji su bili pod inspekcijskim nadzorom za kontrolu poljoprivrednog zemljišta nisu do sada dobili ni vaučer ni novac, a obećano nam je da će isplata krenuti. Znamo i da je u proračunu za štete nastale od elementarnih nepogoda osigurano oko tristo milijuna kuna, a stradalim ljudima nije još isplaćena niti kuna", ustvrdio je Pokrovac ustvrdivši kako država opet pokušava "prevariti seljake".

Seljaci su dopodneva bili okupljeni u središtu Bošnjaka, dok su dvadesetak traktora s kojima su došli na prosvjed parkirali s obje strane državne ceste Bošnjaci-Županja ne ometajući prometovanje vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙