FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES

Kanadski tinejdžerski pjevački idol Justin Bieber (16) u nedjelju je na dodjeli American Music Awards osvojio četiri nagrade, među kojima i onu za najboljeg izvođača godine, pretekavši i popularnog rappera Eminema, nominiranog u pet kategorija. Bieber je imao nominaciju manje od Eminema i country trija Lady Antebellum. Obožavatelji su mogli glasovati putem interneta, a tu je 16-godišnja zvijezda bila apsolutni favorit milijuna mladih obožavateljica. Eminem i trio Lady Antebellum, koji su predvodili listu nominacija za ovogodišnju dodjelu American Music Awardsa u pet kategorija, morali su se zadovoljiti manjim brojem nagrada od očekivanog. Bieber je odrastao u gradiću Statfordu u kanadskom Ontariju, no sada zbog posla živi u SAD-u. Njegov album "My World 2.0", od početka godine prodan je u SAD-u u dva milijuna primjeraka.

WASHINGTON

Divovska raketa nosač "Delta 4 Heavy", koja je lansirana u nedjelju s uzletišta američkog ratnog zrakoplovstva u Cape Canaveralu na Floridi, ponijela je u orbitu špijunski satelit NROL-32, za koji su američki dužnosnici rekli da je "najveći satelit na svijetu". Satelit NROL-32, koji je uspješno lansiran nakon niza odgoda zbog tehničkih problema, djelovat će u sustavu američkog Nacionalnog ureda za izviđanje (NRO). "Ova misija pomaže osigurati da ključna sredstva NRO-a nastave podupirati našu nacionalnu obranu", rekao je nakon lansiranja zrakoplovni general Ed Wilson, zapovjednik 45. svemirske eksadrile, izvijestila je TV mreža MSNBC News. Točna svrha novog špijunskog satelita je tajna, ali ravnatelj NRO-a ukazao je na njegovu iznimnu veličinu. Za usporedbu, satelit TerreStar-1, najveći svjetski komercijalni satelit ikada izgrađen, lansiran u srpnju 2009. europskom raketom Ariane 5, težio je 6910 kg.

BERLIN

Sudnica u Nuernbergu, u kojoj su deseci istaknutih nacista osuđeni na smrt 1946. godine, u nedjelju je otvorena kao muzej. Svečanom otvaranju nazočili su njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Nazočni su bili u dužnosnici Velike Britanije, SAD-a i Francuske kao predstavnici četiri savezničke sile Drugog svjetskog rata. Muzej, nazvan Memorium, na 7590 četvornih metara u prostoru iznad sudnice pruža informacije o 11-mjesečnom glavnom sudskom procesu i suđenjima koja su slijedila. Westerwelle je pohvalio ulogu sudskih procesa kao "odgovor na izopačenje pravde u nacističkoj Njemačkoj" i koji su bili presedan za razvoj međunarodnog prava.

VARŠAVA

Poljski gradić u nedjelju je misom kojoj su nazočile tisuće ljudi otkrio najveći kip Isusa na svijetu koji nadmašuje čuvenu skulpturu Krista u Rio de Janeiru. Statua u Swiebodzinu na zapadu Poljske visoka je 33 metra i postavljena je na 17 metara visoko postolje. Izgrađena je privatnim donacijama a osmislio ju je lokalni svećenik Sylwester Zawadzki. Na otkrivanju statue okupile su se tisuće ljudi, 20.000 po organizatorima, mašući zastavama Poljske i Europske unije. Statua je izazvala i proturječja te dok su neki tvrdili da će privući turiste u gradić drugi su je ocijenili kao kič i sramotu za zemlju.

PARIZ

Velika strpljivost i preciznost bili su potrebni pariškoj slikarici i ilustratorici Anstassiji Elias da bi izradila niz minijatura izrađenih od rola na koji se namotava toaletni papir i izložila ih na izložbi u glavnome francuskom gradu. Izložbu je nazvala "Paper Cuts-Rolls", a ona je plod, kako su kazali kritičari, njezine iznimne koncentracije, preciznosti i strpljivosti. Anastassia je od kartona izrezala, a potom zalijepila i umetnula minijaturne scene iz svakodnevnog života u unutarnji kartonski dio role toaletnog papira. Među motivima su pejzaži koji prikazuju životinje i prirodu, jata ptica, potom od kartona izrađeni akteri nogometne utakmice ili boksačkog meča i mnogi drugi. Izložba je, zbog neobičnosti, privukla brojne znatiželjnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙