FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amerikanci još nisu sigurni u završetak svoje misije u Afganistanu do 2014.

LISABON, 20. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Sjedinjene se Države u subotu nisu obvezale da će završiti svoje borbeno djelovanje u Afganistanu, kao što planiraju ostale članice NATO Saveza.

"Mi smo Sjedinjene Države. Mi želimo donijeti vlastitu odluku, temeljenu na našoj procjeni situacije", rekao je novinarima neimenovani američki dužnosnik na sastanku na vrhu NATO-a.

Nevoljkost SAD-a da prihvati plan NATO-a o rasporedu povlačenja i prekidu borbenih djelovanja u Afganistanu, odraz je unutarnjih političkih pritisaka s kojima je suočen predsjednik Barack Obama. Republikanci, naime, smatraju da bilo kakav datum povlačenja, makar i okviran, samo potiče i ohrabruje talibane.

Drugi američki dužnosnik kazao je Sjedinjene Države još nisu donijele takvu konačnu odluku. "Pitanje izmjene borbene misije neovisna je nacionalna odluka koju će donijeti svih 28 država NATO-a. U slučaju Sjedinjenih Država mi tu odluku jednostavno još nismo donijeli", rekao je.

Ranije je glavni tajnik NATO-a Andres Fogh Rasmussen na konferenciji za tisak rekao da je cilj NATO-a odgovornost za sigurnosno stanje u zemlji postupno prepustiti afganistanskim snagama između 2011. i 2014., te da strane snage u okviru ISAF-a prestanu sudjelovati u borbenim operacijama do isteka 2014. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙