FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol: uloga biomase u provedbi obveza Kyotskog protokola

ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Okrugli stol "Upotreba biomase kao mehanizma za provedbu obveza Kyotskog protokola" okupio je danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca stručnjake raznih profila, predstavnike tvrtaka, ustanova, ministarstva zaštite okoliša, saborske zastupnice - kako bi raspravljali o mogućnostima primjene biomase kao mehanizma smanjenja emisija stakleničkih plinova u skladu s preuzetim obvezama u procesu pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

Skup je organizirao je Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir (HSS) istaknula je kako na okrugli stol gleda kao na početak pravodobna dijaloga o toj važnoj temi. Rekla je kako u Hrvatskom saboru počesto donose idealne zakone, a kako život u praksi nije idealan te da ponekad ne možemo te zakone i provesti. Istaknula je da smo u Hrvatskoj strategijom i zakonima ugradili ono što se od nas tražilo i što je praksa u EU te da "moramo što prije prionuti poslu". "Pred nama su izazovi, nema puno vremena", poručila je Petir i pozvala gospodarstvenike da u izradi provedbenih propisa u ministarstvima iskoriste taj trenutak kako bi se postignuo konsenzus te mogli poslovati i zapošljavati ljude, ali na korist hrvatskog okoliša.

Istaknula je da, po podatcima iz Hrvatskih šuma, na raspolaganju imaju oko 900.000 prostornih metara šumske biomase koja bi se mogla iskoristiti. Ovih je dana raspisan natječaj, a riječ je o dugoročnim ugovorima te bih voljela da oni koji prođu na tom natječaju ne mogu dalje trgovati tom biomasom, dodala je.

Naglasila je kako se zalažu da se postupak pribavljanja dozvola za gradnju pogona za biomasu i bioplin olakša, pojednostavni i ubrza kako bi se ti energetski objekti što prije mogli staviti u funkciju. Naime, problem je, rekla je Petir, da "ako želite graditi pogon za biomasu, trebate pribaviti oko 50 dozvola". Dodala je kako se zalažu i za financijske potpore ulaganjima utemeljenima na domaćoj komponenti te da se pomogne udruživanju poljoprivrednih i šumarskih proizvođača na okupljanju biomase i iskorištavanju potencijala.

"Voljela bih da se Hrvatska ne smatra 'banana državom'", rekla je Petir i objasnila kako si mnogi ulagači koji dolaze u Hrvatsku u svojim zemljama ne bi priuštili ponašanje kao u Hrvatskoj. Svaki ulagač je dobrodošao i treba mu omogućiti ulaganje, ali ono treba biti utemeljeno na hrvatskim zakonima, rekla je. Na okruglom stolu nazočila je i saborska zastupnica SDP-a i potpredsjednica odbora za zaštitu okoliša Mirela Holy.

Predsjednik upravnog vijeća Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj Trpimir Renić rekao je kako je iznenađen velikim odazivom na okrugli stol. To dokazuje da je pitanje biomase važno, poglavito u gospodarstvu, istaknuo je dodavši: "Svjesni smo da je EU donio određene političke odluke da bude vodeći u smanjenju emisija CO2 te da to izravno utječe na konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Pitanje biomase i pristup biomasi za neke je industrije, primjerice cementnu, jedan od glavnih, ako ne i jedini realan mehanizam za smanjenje CO2. To je nama bitno da poboljšamo tržišne uvjete i pristup takvim materijalima za smanjenje emisija CO2, pogotovo nakon 1. siječnja 2013."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙