Događanja u sklopu kongresa počinju u nedjelju, 21. studenog, na Kvaternikovom trgu gdje će zagrebački ugostitelji pod nazivom "Zagrebački objed" građanima uz zabavni program ponuditi domaća jela po povoljnoj cijeni.
Radni dio kongresa održat će se 22. i 23. studenog hotelu The Regent Esplande, na kojem se uz brojne obrtnike ugostitelje očekuju i predstavnici Ministarstva turizma te drugih institucija.
Predsjednik Ceha ugostitelja pri HOK-u Zlatko Puntijar istaknuo je da će se raspravljati o stopi PDV-a za ugostiteljtsvo, uvođenju HACAP sustava u restorane, brendiranju autohtone hrvatske kuhinje, troškovima poslovanja i drugome.
Istaknuo je i da hrvatsko ugostiteljstvo ove godine stagnira odnosno da je zbog nastavka manje potrošnje gostiju zabilježen manji pad u odnosu na prošlu godinu. Smatra i da bi za bolju popunjenost restorana bilo dobro da se tvrtkama zakonski omogući da im 70 do 100 posto troškova za reprezentaciju uđe u troškove poslovanja, a ne samo 30 posto kao što je sada. Bilo bi dobro za ugostitelje i da im se konačno smanji stopa PDV-a bar na 10 posto, kao što je za smještaj, ako ne i na niže, primjerice na 8,5 posto koliko od ove godine imaju slovenske kolege.
Potpredsjednik HOK-a Vlado Crkvenac kazao je da je od ukupno 95 tisuća obrtnika u Hrvatskoj gotovo 17 tisuća aktivnih ugostitelja, vlasnika barova, restorana, hotela i kampova koji zapošljavaju gotovo 100 tisuća ljudi. Najviše je pritom obrtnika ugostitelja u Zagrebu, oko 3.500.