FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Dani bosanskohercegovačkog filma od 22. do 27. studenog

ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Dani bosanskohercegovačkog filma održat će se od 22. do 27. studenoga u zagrebačkom kinu Europa u povodu Dana državnosti BiH u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, Ministarstva kulture i sporta kantona Sarajevo te zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po odabiru urednika HRT-a Đele Hadžiselimovića prikazat će se ponajbolji filmovi te kinematografije nastali od početka šezdesetih godina. Manifestaciju će otvoriti dokumentarni film "Sevdah" redateljice Marine Andree Škop koja o tom glazbenom žanru govori kroz svoje uspomene na djetinjstvo i druženje s pokojnom pjevačicom i književnom urednicom Farah Tahirbegović, kojoj je film posvećen. Nakon tog filma uslijedit će projekcija najstarijeg filma na smotri "Uzavreli grad" Veljka Bulajića iz 1961.

Prikazat će se i klasik bosanskohercegovačke filmske umjetnosti "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca te nagrađivani i gledani filmovi "Dom za vješanje" Emira Kusturice, "Ovo malo duše" Ademira Kenovića, "Snijeg" Aide Begić, "Teško je biti fin" Srđana Vuletića, "Dobro uštimani mrtvaci" Benjamina Filipovića i "Sasvim lično" Nedžada Begovića.

Na programu je i film "Cirkus Columbia" Oskarovca Danisa Tanovića, romantična saga s kraja stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Taj nagrađivani film ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat za američku filmsku nagradu Oskar.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izrazio je zadovoljstvo što će zagrebačka publika imati priliku pogledati vrhunska ostvarenja bosanskohercegovačke kinematografije koja, ocijenio je, proteklih desetljeća doživljava procvat.

Predsjednik Vijeća Ekrem Bećirović je rekao kako se prve godine još nije znalo kako će publika prihvatiti tu manifestaciju, no, već je te godine u sedam dana filmove pogledalo gotovo tri tisuće posjetitelja, što se očekuje i ove godine.

Središnji gost festivala je Ademir Kenović, s kojim će intervju pred publikom napraviti novinarka Bosiljka Perić Kempf.

Producentske kuće i filmski autori iz regije dali su pristanak za prikazivanje odabranih filmova bez ikakvih naknada, pa je ulaz za sve projekcije besplatan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙