FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan: počeo upis birača za referendum o odcijepljenju

JUBA/KARTUM, 15. studenog 2010. (Hina) - Oko pet milijuna stanovnika južnog Sudana pozvano je od ponedjeljka upisati se na popise birača za referendum na kojem bi se početkom siječnja to poluautonomno područje trebalo izjasniti o odcijepljenju i dovesti do nastanka najmlađe države u svijetu, prenose agencije.

Salva Kiir, predsjednik poluautonomnog južnog Sudana, pozvao je sunarodnjake da se masovno upišu na popise birača i "masovno glasuju čime će pokazati da ljudi koji su se za to borili nisu umrli uzalud", prenosi AFP.

Referendum 9. siječnja završni je dio mirovnog sporazuma kojim su okončana desetljeća sukoba između sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je 2 milijuna života, a vođen je oko vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, no također i oko nafte.

Stanovnici naftom bogate pokrajine Abyei u kojoj su vođeni sukobi između sjevera i juga, trebaju se također izjasniti žele li živjeti u budućoj južnoj državi ili u sklopu sjevernog Sudana.

Agencija Reuters piše kako neki analitičari procjenjuju da bi Abyei mogao postati sudanski Kašmir, a lokalne napetosti izazvati širi rat.

Mnoge afričke zemlje zagovaraju jedinstvo Sudana jer strahuju od prelijevanja secesionističkih težnji u njihova dvorišta, navodi britanska agencija.

Sudanom prolazi linija koja razdvaja arapsku sjevernu Afriku od crnačkog subsaharskog juga te bi konačna podjela Sudana značila neuspjeh da se te razlike prevladaju.

Neki analitičari drže da jugu Sudana treba dati samostalnost jer bi u protivnom mogao izbiti novi rat između sjevera i juga i zaprijetiti da destabilizira čitavu istočnu Afriku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙