FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović o splitskom brodogradilištu

SPLIT, 15. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako se optimistično može gledati na nastavak rada splitskog brodogradilišta nakon završetka pregovora s Europskom unijom i usklađivanja s hrvatskim i europskim pravnim sustavom, što je dio procesa restrukturiranja.

Josipović je to izjavio novinarima nakon današnjeg posjeta Brodosplitu i sastanka najprije s upravom, a zatim i radnicima. U toj je prigodi položio vijenac na spomenik dvadesetorici radnika brodogradilišta poginulih u Domovinskom ratu.

U brodogradilištu su me uvjerili da znaju, hoće, mogu i da imaju tržište i moguće kupce te optimistično možemo gledati na nastavak rada tog brodogradilišta, kazao je predsjednik.

Po njegovim riječima ključ oporavka hrvatskih brodogradilišta, posebice splitskog, nalazi se u procesu privatizacije.

"Znamo da Europska komisija razmatra projekt i nakon toga će samo o brodogradilištu ovisiti može li opstati na tržištu i na koji način“, istaknuo je, dodavši kako nije dobro što se preustroj domaćih brodogradilišta, o čemu je donesena odluka 2002., produljio toliko godina.

Na upit hoće li o splitskom brodogradilištu razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor, čiji se dolazak u tu splitsku tvrtku očekuje idući tjedan, Josipović je odgovorio potvrdno, rekavši da je danas saznao „nove informacije“ o mogućem nastavku rada Brodosplita te da će i premijerka imati priliku to saznati za posjeta tom poduzeću.

Na upit prepoznaje li se u izjavi ministra financija Ivana Šukera da su katastrofičari svi oni koji govore negativno o našoj gospodarskoj situaciji, Josipović je odgovorio niječno. "Mislim da sam bio optimističan, ali pustimo sad je li tko katastrofičar ili nije - ima ih, svakakvih nas ima", kazao je Josipović. Dodao je kako u gospodarstvu ima primjera za koje se može reći da su „zaista loše " vijesti, ali i primjera koji su „sjajni“. Kao primjer „sjajna“ slučaja predsjednik je naveo tvrku "Cemex-Beton" u Kaštel Sućurcu, koju je također danas posjetio. Rekao je da je to uspješna tvrtka na koju se treba ugledati.

Na novinarsku ocjenu da će njegov ured po predloženu proračunu za 2011. dobiti više novca nego ove godine, Josipović je kazao kako to nije točno, jer će ured dobiti „nešto manje novca“. "Riječ je o tome da su neki troškovi zrakoplova, koji su u prošlom proračunu bili na drugom mjestu, u jednoj od agencija, sada prebačeni na ured pa se čini kao da je to povećanje, ali kad se pogleda ukupno, to je maleno smanjenje“, objasnio je.

Na upit kako komentira vladin prijedlog da se iduće godine mirovine neće korigirati, Josipović je kratko kazao kako je to "stvar proračuna i odluke Hrvatskog sabora"

Na upit je li njegov ured učinio propust kad je za trodnevna posjeta Splitu primio branitelja Mariofila Brnadića koji mu se došao zahvaliti i vratiti mu posuđenih 200 kuna, a za kojeg mediji navode da je za njim raspisana (u BiH) tjeralica, Josipović je kazao kako ne misli da je to propust.

"Sigurnost vrlo profesionalno radi svoj posao i to nije nikakav sigurnosni propust. Jednostavno, ne mogu niti želim svakoga od vas provjeravati je li na kakvoj tjeralici“, kazao je Josipović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙