FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ponovno odgođeno suđenje Prnjatu i skupini

RIJEKA 15. studenoga 2010.(Hina) - Početak suđenja skupini optuženika za krijumčarenje i preprodaju velike količine kokaina, predvođenoj Stjepanom Prnjatom (39), ponovno je odgođen jer nije došao optuženi Branko Josipović koji se nalazi u Rogaškoj Slatini na terapiji.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Ika Šarić pročitala je nalaz sudskog vještaka donesen na temelju priložene Josipovićeve medicinske dokumentacije po kojoj je Josipoviću nakon neuroloških pretraga u Zagrebu preporučena fizikalna terapija. No sudski vještak je procijenio da se ta terapija mogla obaviti ambulantno bilo gdje u Hrvatskoj te nije potreban boravak u medicinskoj ustanovi. Vještak je utvrdio da je Josipović raspravno sposoban.

Sudsko vijeće je zaključilo da Josipovićev nedolazak na raspravu nije opravdan te je, s obzirom na pravodobno poslan poziv i već dvije odgode početka suđenja zbog njegovih nedolazaka, naložilo pritvor za Josipovića. Uz to, morat će nadoknaditi troškove neodržane rasprave, odvjetničkih honorara i dolaska svjedoka, ukupno više od 12.000 kuna.

Nova rasprava sazvana je za 20. prosinca.

Hrvatskim državljanima Prnjatu, Milanu Štifaniću (37), Mirku Mikešiću (61), Daliboru Šiliću (26) i Branku Josipoviću (51), trima hrvatskim državljankama koje imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine: Luciji Prnjat (63), Blanki Prnjat (44) i Anđelki Vukojević (39) te njemačkoj državljanki Suzani Prnjat (32) sudi se za više kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kažnjivih djela, zlouporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivena novca.

Prnjat, Štifanić i Šilić optuženi su da su se od 2000. do listopada 2007. u Rijeci, Puli i drugim gradovima udružili s nepoznatim osobama kako bi nabavljali kokain te su, po optužnici, Prnjat i Štifanić iz Amsterdama, Roterdama i Madrida u najmanje 20 navrata nabavili najmanje 100 kilograma kokaina.

Uz Mikešićevu pomoć drogu su prevozili i organizirali prodaju na širem pulskom području.

Osim toga Prnjat i Štifanić optuženi su da su prerađivali kokain u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji radi daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Europske unije i Hrvatske. Prokrijumčarili su i pokušali prokrijumčariti najmanje još 161 kilogram kokaina iz Kolumbije, a od toga je pronađeno i oduzeto oko 81 kilogram.

Preprodajom kokaina Prnjat i Štifanić su si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 7,140.000 eura svaki, stoji u optužnici. Dio novca su prikrivali ulaganjem na bankovne račune, kupnjom kuća, stanova i automobila te držanjem u bankovnim sefovima, a dio su skrivali u svojim domovima. U tome su im pomagale Lucija, Blanka i Suzana Prnjat, Anđelka Vukojević i Branko Josipović.

Štifanić i Šilić se nalaze u pritvoru u riječkom zatvoru, a Prnjatu i Mikešiću se sudi u odsutnosti jer izdržavaju višegodišnje zatvorske kazne u Italiji zbog trgovine drogom. Ženskom dijelu optužene skupine također se sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Optužnica je podignuta još 2008., ali zbog složenosti slučaja suđenje nije moglo početi prije. Imovina optuženih je zamrznuta dok ne završi postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙