FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: započeo jezični skup "Šokačka rič"

VINKOVCI, 12. studenog 2010.(Hina) - U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije danas je u Vinkovcima počeo jezični znanstveno-stručni skup "Šokačaka rič 8.", o čuvanju, njegovanju i proučavanju slavonskoga dijalekta.

Sudionici skupa, koji je otvorio predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, danas i sutra će u sklopu znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt" raspravljati o tom dijalektu u nastavi, književnosti i medijima i njegovoj povezanosti s onomastikom te slavonskim poddijalektima, a središnja tema posvećena je posavskom akutu.

Nakon otvorenja skupa Zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstvenog skupa "Slavonski dijalekt" predstavile su recenzentica Ljiljana Kolenić i urednica Ankica Bilić. Ona je istaknula kako je u sedam do sada tiskanih zbornika sa "Šokačke riči" izdano 117 znanstvenih članaka.

Tijekom večeri na prigodnoj svečanosti bit će uručene i nagrade "Šokačke riči", a ovogodišnji su dobitnici Sanda Ham s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i novinarka "Vinkovačke televizije" Jasna Matija Sabljo.

U scenskom i recitatorskom programu "Štokavčići" nastupit će šezdesetak najmlađih sudionika "Šokačke riči", članova dječjih folklornih skupina te učenika vukovarsko-srijemskih osnovnih škola koji će govoriti i recitirati na slavonskom dijalektu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙