FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Verdijev "Machbeth" prvi put na daskama splitskoga HNK u ponedjeljak

SPLIT, 12. studenog 2010. (Hina) - U splitskom HNK u ponedjeljak će se prvi put u povijesti tog kazališta izvesti opera Giuseppe Verdija "Machbeth".

To je prvi put u 117 godina splitskog kazališta da se izvodi opera "Machbet", koja u njemu čak nije nikada ni gostovala, rekao je obnašatelj dužnosti intendanta splitskoga HNK Duško Mucalo, dodajući kako će premijera u ponedjeljak zapravo biti povijesni čin za to kazalište.

Dirigent opere u četiri čina je Ivo Lipanović, redatelj Petar Selem, Machbet je ruski pjevač Jurij Nečajev a ulogu njegove žene dobila je Grkinja Sofia Mitropoulos. Ivo Knezović je scenograf, Dora Argento kostimografkinja, a Domeniko Briški zborovođa. Uloge u operi dobili su i mladi pjevači Luciano Batinić i Domagoj Dorotić.

Ivo Lipanović sretan je što ima odličnu ekipu i vrhunske pjevače, od kojih Jurij Nečajev i Sofia Mitropoulos debitiraju.

Postavljanjem "Machbeta" na repertoar splitskoga HNK zadovoljan je i redatelj Petar Selem, koji je rekao da se splitska opera time vraća na put svojih velikih ambicioznih zadataka. Izrazio je zadovoljstvo afirmacijom mladih koji svoju priliku dobivaju u splitskom teatru.

"Ne želim nikoga kritizirati, ali splitska opera je u posljednje vrijeme bila agencija za unajmljivanje predstava od drugdje", rekao je Selem, dadajući kako je sada riječ o vlastitom projektu koji je zahtjevan i kulturalno dragocjen.

Za 'Machbeta' treba imati vrhunske glumce i sjajne pjevače, što mi imamo. Splitska publika koja voli Verdija zaslužuje dobiti ovu operu, izjavio je Selem.

Kako je najavljeno, na praizvedbi će biti i predsjednici Hrvatske i Makedonije Ivo Josipović i Gjorge Ivanov te potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

U Splitu u ponedjeljak počinje 12. Carnetova korisnička konferencija CUC 2010. na kojoj su gosti i ti dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙