FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina postrožila propise o izvozu rijetkih metala

PEKING, 12. studenog 2010. (Hina/AFP) - Kineska je vlada priopćila da je postrožila propise o izvozu rijetkih metala koje će tako ubuduće smjeti izvoziti samo oni proizvođači koji poštuju zakone o zaštiti okoliša i ispunjavaju međunarodne standarde.

Radi se o najnovijem u nizu poteza kojima vlada u Pekingu u posljednje vrijeme nastoji ograničiti izvoz tih metala, inače dragocjenih sirovina za proizvodnju širokog raspona proizvoda, od iPoda do vojnih projektila.

"Peking će strogo regulirati izvoznike rijetkih metala", priopćilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Tako je najavljeno otkazivanje izvoznih dozvola svim kompanijama za koje se utvrdi da su prekršile propise o kvotama odnosno da nisu poštovale odrednice kineske industrijske politike ili zakone o zaštiti okoliša.

Da bi dobile izvozne kvote, kompanije moraju dokazati da ispunjavaju međunarodne i lokalne standarde zaštite okoliša, te da imaju potrebni certifikat kvalitete Međunarodne organizacija za standardizaciju (ISO), ISO 9000, koji ocjenjuje praksu nekog proizvođača prema globalnim standardima kvalitete.

Kina raspolaže tek s trećinom svjetskih rezervi rijetkih metala ali istodobno kontrolira preko 95 posto globalnog tržišta, te je tako u prošloj godini proizvela 97 posto globalnih isporuka, budući da su ih u proteklom desetljeću gotovo sve druge zemlje prestale iskapati zbog štetnog utjecaja na okoliš te jeftine konkurencije kineskih proizvođača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙