FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno prošireno izdanje „Obrane Sigeta“ A. Mijatovića

ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Drugo dopunjeno i prošireno izdanje monografije Anđelka Mijatovića „Obrana Sigeta – O 420. obljetnici (1566.-1986.) - u povodu 500. obljetnice rođenja zapovjednika Sigeta Nikole Zrinskoga (1508.-2008.)“ predstavljeno je danas na Interliberu Zagrebačkoga velesajma.

O knjizi su govorili autor Anđelko Mijatović, recenzent Mirko Valentić i akademik Dubravko Jelčić.

Knjiga je prikaz života i djela te njihovih odjeka kroz stoljeća Nikole Zrinskoga, rekao je Mijatović, podsjetivši kako je Zrinski živo u 16. stoljeću, kad je Hrvatska bila svedena na područje zapadno od rijeke Une.

Napomenuo je kako je Zrinski bio zapovjednik kršćanske vojske te istaknuo kako je u obrani svjesno žrtvovao vlastit život. „Bio je zapovjednik kojeg je krasila odlučnost u obrani Sigeta, Hrvatske i zapadne Ugarske, dodao je.

Valentić je podsjetio kako je Nikola Zrinski djelovao u vrijeme stogodišnjega hrvatsko-turskoga rata te napomenuo kako je riječ o razdoblju između Krbavske bitke 1493. i poraza turske vojske kod Siska 1593.

Knjiga „Obrana Sigeta – O 420. obljetnici (1566.-1986.) - u povodu 500. obljetnice rođenja zapovjednika Sigeta Nikole Zrinskoga (1508.-2008.)“ (309 str.) podijeljena je na tri dijela: Siget i Nikola Zrinski, odjek sigetskoga junaštva, te svjedočanstva, književna ostvarenja u narodnim pjesmama.

Knjigu je objavila Školska knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙