FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB

Uoči objave Izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u pristupanju EU, predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako očekuje da će Izvješće pokazati napredak Hrvatske te kazao kako je nepovoljno za Hrvatsku da još uvijek nema datuma pristupanja. U vezi s očekivanjima od današnje objave Izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske u pristupanju EU, predsjednik Josipović je u utorak, odgovarajući na pitanja novinara prigodom posjeta Ekonomskom fakultetu u povodu njegove 90. obljetnice, rekao kako je nepovoljno za Hrvatsku da još uvijek nema datuma pristupanja. To pokazuje kako moramo pokazati još više odlučnosti u borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i javne uprave, ali naravno i u gospodarskim reformama zbog poticaja. Mislim da će izvješće pokazati napredak Hrvatske, s čime možemo biti zadovoljni s jedne strane, ali s druge strane da još uvijek imamo dosta posla, rekao je predsjednik.

ZAGREB

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks u utorak je o odnosima Hrvatske i Slovenije te završnoj fazi hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji razgovarao sa slovenskim veleposlanikom u RH Vojkom Volkom, priopćeno je iz Sabora. Na sastanku se razgovaralo o odnosima Hrvatske i Slovenije kao i o završnoj fazi hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji, a sugovornici su se složili da se odnosi dviju zemalja razvijaju u dobrom smjeru, te da Hrvatska i Slovenija rješavaju preostala otvorena pitanja, kaže se u priopćenju. Slovenski veleposlanik upoznao je Šeksa sa sve većim interesom slovenskih gospodarstvenika za ulaganje u Hrvatsku, a potpredsjednik Sabora je istaknuo da je interes obostran, kako za pojedinačna ulaganja tako i za zajedničke nastupe prema trećim tržištima.

JERUZALEM

Izraelskom planu gradnje novih stanova na okupiranom području trebalo bi se odgovoriti priznanjem palestinske države, rekao je u utorak glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat. Erekat je izjavio da posljednja izraelska objava planova gradnje jasno pokazuje da Izrael želi naselja a ne mir. "Izraelska jednostranost poziva da se odmah međunarodno prizna palestinska država", rekao je Erekat u izjavi. Glasnogovornica izraelskog ministarstva unutarnjih poslova Efrat Orbach rekla je da je objava planova u ponedjeljak bila samo još jedna proceduralna faza te da do početka gradnje mogu proteći "mjeseci ili godine" no Palestinci su to objašnjenje odbacili.

BRUXELLES

Šefica diplomacije EU-a Catherine Ashton u utorak je od izraelskih vlasti zatražila da povuku odluku o nastavku izgradnje novih židovskih stambenih objekata u dijelu Jeruzalema u kojemu žive većinom Arapi. "Plan o izgradnji 1.300 židovskih kuća u području s većinskim arapskim stanovništvom u Jeruzalemu kosi se s naporima međunarodne zajednice, koja nastoji ponovno potaknuti održavanje izravnih pregovora", rekla je Ashton. "Naselja su ilegalno izgrađena, prema međunarodnom pravu i predstavljaju prepreku miru, a rješenje problema koje bi trebalo rezultirati dvjema državama čini nemogućim", rekla je.

PARIZ

Francusko Ustavno vijeće potvrdilo je u utorak prijedlog zakona predsjednika Nicolasa Sarkozyja o mirovini, nakon što ga je 27. listopada usvojio parlament, uklonivši tako i posljednju prepreku reformi kojom se za dvije godine povisuje minimalna dob za odlazak u mirovinu. Usprkos protivljenju oporbene Socijalističke stranke, koja je 2. studenoga sazvala Ustavno vijeće zbog mišljenja da spomenuta reforma predstavlja "kršenje načela jednakosti", Vijeće je presudilo da predloženi mirovinski zakon ne krši ustavne odredbe. To znači da će Sarkozy u sljedećih nekoliko dana najvjerojatnije potpisati prijedlog koji će tako postati zakon.

SARAJEVO

Policija u Bosni i Hercegovini otkrila je i uhitila organiziranu skupinu koja se bavila krivotvorenjem putnih isprava i dokumenata koji su građanima te zemlje bili potrebni za dobijanje viza za putovanje u zemlje-članice Europske unije, objavila je u utorak Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Kako se navodi u priopćenju SIPA-e, po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH u ponedjeljak je uhićeno pet članova ove organizirane kriminalne skupine koja je djelovala na području Sarajeva. Tijekom pretrage stanova, kuća i automobila uhićenih pronađena je velika količina putovnica, radnih knjižica, pečata te informatička oprema potrebna za krivotvorenje dokumenata. Svi uhićeni, od kojih najstariji ima pedeset godina a najmlađi tek 18, osim za krivotvorenje terete se i za krijumčarenje osoba i predani su Tužiteljstvu BiH koje treba odlučiti o podnošenju zahtjeva za određivanje pritvora.

RIM

Gotovo 90 osoba uhićeno je u dvjema različitim operacijama talijanske policije za borbu protiv droge na jugu zemlje, u Kalabriji, te na otoku Sardiniji, objavili su u utorak lokalni dužnosnici. "Uhitili smo 67 osoba i tražimo još šest", izjavila je glasnogovornica policije Catanzara, na Kalabriji, dodajući da su te osobe optužene za krijumčarenje droge i oružja, pokušaje ubojstva i iznuđivanje. "To su talijanski državljani romskog podrijetla", istaknula je ona, navodeći da je dotična banda, koja je obuhvaćala brojne žene uhićene tijekom operacije, prodavala kokain i heroin u četvrtima predgrađa Catanzara. Na Sardiniji su karabinjeri uhitili 19 osoba upletenih u krijumčarenje droge između tog otoka, Kalabrije, Španjolske i Belgije. Stotine članova snaga reda sudjelovalo je u toj operaciji, rekli su lokalni dužnosnici.

BUENOS AIRES

Otpušteni admiral Emilio Massera, jedan od bivših vođa argentinske diktature 1976.-1983., koji je postao simbol represije zbog progona i ubojstva 5.000 ljudi, umro je u ponedjeljak u dobi od 85 godina od unutarnjeg krvarenja, objavio je bolnički izvor. Optužen za zločine protiv čovječnosti Massera je prvo unutarnje krvarenje u mozgu imao 2003. godine zbog čega nije više bio sposoban pratiti suđenje. Kao glavni zapovjednik argentinske mornarice do 1978., bio je izravno odgovoran za Mornaričku školu u kojoj je 5.000 osoba bilo mučeno, a nakon toga i ubijano uglavnom bacanjem iz zrakoplova na ušću La Plate u more. Unutar školskog kompleksa bilo je i tajno rodilište za trudnice koje su nakon poroda bivale ubijane, a njihova novorođenčad dana na posvojenje neplodnim parovima vojnih časnika. Massera, zatim zapovjednik kopnene vojske Jorge Videla i Orlando Agosti, zapovjednik zrakoplovnih snaga, činili su vojnu huntu koja je izvela državni udar 24. ožujka 1976. Slijedila je diktatura za koje je oko 30.000 ljudi nestalo, prema podacima udruga za ljudska prava.

ZAGREB

Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković sastao se u utorak u Bernu, sa šefom Ureda za integracije švicarskog ministarstva vanjskih poslova Henriem Getazom i političkim direktorom Christianom Meuwlyem, priopćeno je iz MVPEI-a. Raspravljena je politička, gospodarska i sektorska suradnja između dvije zemlje, te je obostrano ocijenjeno da su odnosi vrlo kvalitetni. Zabilježen je i pozitivan trend u gospodarskoj razmjeni, kao i povećan broj posjeta švicarskih turista Hrvatskoj u ovoj sezoni, prema priopćenju. Plenković je predstavio napore koje Republika Hrvatska poduzima u završnoj fazi pregovora s Europskom unijom, uz ambicije da se pregovori završe za vrijeme mađarskog predsjedanja u prvoj polovici 2011. godine.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u utorak u Hrvatskom saboru s predsjednikom Odbora za politički razvoj i javno djelovanje Senata Kraljevine Tajland Anurakom Niyamavejem, priopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora. Odnosi između Hrvatske i Tajlanda, koji je kao prva zemlja ASEAN-a priznao Republiku Hrvatsku, dobri su i bez otvorenih pitanja. Obje zemlje su zainteresirane za daljnje unaprjeđenje ukupnih bilateralnih odnosa i suradnje, za koje ima prostora na mnogim područjima, a posebice u gospodarstvu, ocijenjeno je na sastanku. Hrvatska pozdravlja zanimanje Tajlanda za korištenje Luke Rijeka i hrvatskih slobodnih zona kao proizvodnih i distribucijskih centara svojih roba u zemlje sjeveroistočne Europe, istaknuo je predsjednik Sabora, dodavši kako mogućnosti suradnje također postoje u brodogradnji, kemijskoj i farmaceutskoj industriji, tekstilnoj industriji, metalurgiji, strojogradnji i zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata.

HAVANA

Kubanski predsjednik Raul Castro sazvao je idući kongres komunističke partije za sredinu travnja 2011., i to će to prvi takav skup u zadnjih 13 godina. Šesti kongres partije bavit će se gospodarskim pitanjima, najavio je Castro nakon sastanka s venezuelskim predsjednikom Hugom Chavezom. Početkom godine Castro je najavio sveobuhvatne gospodarske reforme pa i otpuštanje pola milijuna državnih službenika i poticanje privatnog sektora. Kubansko je gospodarstvo u teškoj krizi koja je posljedica trenutačne globalne financijske krize, više desetljeća američkog embarga i uragana koji su razarali zemlju 2008., a i kronične neproduktivnosti u mnogim državnim tvrtkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙