FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Povjerenstvo i dalje traži podatke o ispravcima prostornih dokumenata

ZAGREB, 9. studenog 2010.(Hina) - Predsjednik Povjerenstva zagrebačke Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica o ispravcima dokumenata prostornog uređenja Tomislav Saucha danas je apelirao na gradonačelnika Milana Bandića da naloži pročelnicima nadležnih gradskih ureda da dostave potrebne dokumente kako bi povjerenstvo moglo završiti s radom.

"Ako gradonačelnik Bandić stoji iza ispravaka dokumenata prostornog uređenja i ako smatra da su učinjeni u skladu sa zakonom i Poslovnikom, neka naloži pročelnicima da ih dostave", kazao je Saucha u prostorijama Gradske skupštine na konferenciji za novinare održanoj umjesto sjednice povjerenstva budući da im, kako je rekao, gradski uredi niti nakon 30 dana nisu dostavili dokumente koji dokazuju zakonitost i svrhovitost tih ispravaka iako im je to obaveza po poslovniku.

Riječ je, kaže, o dva slučaja vezana uz Generalni urbanistički plan (GUP) Zagreba gdje, u prvom slučaju, nisu mogli spojiti primjedbe iz javne rasprave s učinjenih sedam ispravaka u GUP-u pa su zatražili da to učine u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada, dok su u drugom slučaju zatražili kartografske prikaze koji nedostaju.

Požalio se kako su još ranije tražili i dostavu dokumenata iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, no da su dobili "krajnje neupotrebljiv materijal".

Na upit novinara čiji su sve potpisi na zahtjevima za ispravcima dokumenata prostornog uređenja, Saucha je kazao kako je iz priloženog vidljivo da su to potpisi pročelnika nadležnih ureda, tajnika Poglavarstva te jednog arhitektonskog studija, a na svima je, kaže, potpis i pečat tadašnje tajnice Gradske skupštine Grete Augustinović Pavičić.

Saucha je izvijestio kako je povjerenstvo do sada obradilo ukupno 58 predmeta i da su utvrdili 270 pojedinačnih ispravaka među kojima je, kako tvrdi, bilo više od 90 posto protuzakonitih. Izrazio je sumnju da su se dokumenti prostornog uređenja "mijenjali sukladno potrebama pojedinih investitora".

Na pitanje novinara zna li o kojim je investitorima riječ, Saucha je odgovorio kako se u povjerenstvu "bave dokumentima, a ne ljudima" te da će, kako je rekao, za moguće "podstrekače" biti nadležna neka druga tijela.

Saucha je naglasio kako je nova tajnica Gradske skupštine Jadranka Blažević poslala ispravke prostornih dokumenata Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređanja i graditeljstva te da će, nakon što su za pet ispravaka ondje utvrdili da su u redu, ispravke "proći" još i kroz skupštinski Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

"Da se tako radilo i prije, naše povjerenstvo ne bi bilo niti potrebno", zaključio je Saucha.

Najavio je da će do skupštinske sjednice krajem studenoga održati još dva povjerenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙