FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela godišnja konferencija Europskoga vijeća umjetnika

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Godišnja konferencija Europskoga vijeća (European Council of Artists - E.C.A.), koja je počela večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, u radnom će se dijelu usredotočiti na temu "Financiranje umjetnosti - Umjetnička sloboda".

Predsjednik ECA-e kipar Michael Burke istaknuo je da je odabrana tema godišnje konferencije posebice važna u vrijeme kada se u mnogim zemljama kao uzrok i opravdanje za sve manje izdvajanje za umjetnost navodi globalna recesija .

S Burkeom je suglasan i predsjednik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) Silvije Petranović, koji je poželio dobrodošlicu sudionicima konferencije iz više od 30 europskih zemalja, među kojima su i umjetnici iz država regije.

Zaželjevši sudionicima da na konferenciji razmotre uz glavnu i druge za umjetnike aktualne teme, poput statusa umjetnika i poreznih olakšica, državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen rekla je da u Hrvatskoj mjerodavno ministarstvo financira sve one koji ga kritiziraju. Ocijenila je da se postojeća kriza umjetničkoga sektora ne može zaustaviti bez financiranja kreativnosti te istaknula da to treba češće govoriti jer to možda nije uvijek potpuno jasno ministarstvima financija.

Usprkos velikim financijskim rezovima u posljednje dvije godine Ministarstvo kulture, rekla je Obuljen, pokušavalo je financirati žive umjetnost. Podsjetila je da je MSU najveća investicija u kulturi od stjecanja hrvatske neovisnosti i dodala da smo pred velikom reformom potpore umjetnosti.

Predsjednik Odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za kulturu, znanost i obrazovanje Gvozden Flego rekao je da taj odbor nastoji promicati da je kultura zapravo najbolja investicija za budućnost. Sudionicima je savjetovao da s konferencije jasno poruče da su "kultura i umjetnost društveno ljepilo bez kojega nema društva" te da to "ne bude samo slovo na papiru". U tom smislu mu je drago da se konferencija ECA-e s odabranom temom održava baš u Hrvatskoj.

Radni dio konferencije održat će se sutra u hotelu Dubrovnik, a moderator će joj biti latvijski skladatelj Ugis Praulins.

ECA je europska organizacija profesionalnih umjetnika te forum za raspravu i stvaranje politike za europske predstavničke organizacije profesionalnih umjetnika. Cilj joj je poboljšanje statusa profesionalnih umjetnika te ostvarivanje bliske suradnje s političkim institucijama kao što su Europska unija, Vijeće Europe, UNESCO te s drugim organizacijama kako bi se ojačao položaj profesionalnih umjetnika u Europi.

Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) nastoji pak kroz suradnju s ECA-om, povezati hrvatske s europskim umjetnicima te dobiti potporu europskoga partnera radi poboljšanja svojega položaja. ECA ima 27 država članica, među kojima je i Republika Hrvatska koju predstavlja HZSU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙