FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: inicijativa da se 5. studenog prizna kao Svjetski dan romskog jezika

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - S međunarodnoga stručnog simpozija o romskome jeziku, što se održao od 3. do 5. studenog u Zagrebu, još jednom je poslana poruka kako bi se 5. studenog trebao priznati kao Svjetski dan romskoga jezika u cijelome svijetu, što bi trebalo pomoći u spriječavanju izumiranja jezika naroda koji nema svoju matičnu državu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara".

Na simpoziju, koji završava večeras koncertom u Zagrebačkom kazalištu lutaka, sudjelovali su inozemni i hrvatski lingvisti, profesori romskoga jezika i književnosti, novinari, političari, pedagozi i književnici iz 19 zemalja.

Među ostalim, zaključili su da je, s obzirom na mnoge probleme u razvitku romskog jezika u mnogim europskim zemljama, potreban efektan politički lobi u institucijama na razini Europske unije i UN-a, u akcijskom planu "Desetljeća za inkluziju Roma 2005.-2015.", ali i u romskim organizacijama.

Od država se traži da daju potporu obrazovanju Roma na romskome jeziku, u osnovnim školama i na sveučilišnoj razini, da stručnjaci osiguraju informatičku tehnologiju na romskome jeziku, a ukazalo se i na potrebu za akcijskim i operativnim planovima o romskome jeziku i njegovom pluralizmu, što ne bi obustavilo započeti proces standardizacije.

Predsjednik Udruge "Kali Sara" Veljko Kajtazi podsjetio je da je 5. studenog izabran, jer je na taj dan 2008. predstavljen prvi Romsko-hrvatski i Hrvatsko-romski rječnik, te je donesena Povelja o Danu romskoga jezika s oko 300 potpisnika. Nakon prošlogodišnjeg, prvog zagrebačkoga stručnog skupa donesena je i Deklaracija o romskome jeziku, dodao je.

Međunarodna unija Roma inicijator je romske himne, romskog znaka i Svjetskog dana Roma, a podupire i inicijativu za uvođenje Svjetskog dana romskoga jezika, rekao je Abdula Gjunler, predsjednik Parlamenta te unije. Zahvalio je hrvatskoj Vladi što unatoč nesuglasicama između Roma financijski podupire održavanje simpozija, izrazivši uvjerenje da će poduprijeti i Svjetski dan romskoga jezika.

Anka Dalipovski, predsjednica Centra za provedbu integracija u Europsku uniju, nazvala je neistinitima tvrdnje saborskog zastupnika Nazifa Memedija da se Romi svađaju i da nisu složni kada je riječ o uvođenju dana romskoga jezika, naglasivši kako tu inicijativu podupire 36 romskih udruga.

Na simpoziju se razgovaralo i o odnosu romskog jezika i jezika ostalih nacionalnih manjina, o regionalnoj standardizaciji tog jezika te računalnom programu za romsku abecedu.

Pokrovitelji su bili, uz ine, Grad Zagreb, Hrvatsko povjerenstvo UNESCO-a, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙