FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina prijeti zemljama koje podržavaju Liu Xiaoboa

PEKING, 5. studenoga 2010. (Hina/AFP) - Visoki kineski dužnosnik zaprijetio je u petak "posljedicama" zemljama koje pružaju podršku dobitniku Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobou.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Cui Tainkai izjavio je da će zemlje koje pruže podršku zatočenom disidentu Liu Xiaobou morati "snositi odgovornost za posljedice", javljaju agnecije. Zemlje koje mu pružaju podršku igraju "političke igre" i ako tako nastave nanijet će štetu svojim odnosima s Kinom, dodao je. "Stoga je izbor koje imaju europske i druge zemlje vrlo jasan i jednostavan", rekao je Cui.

To upozorenje slijedi vijesti iz Osla, gdje su kineski diplomati pozvali strane kolege da bojkotiraju dodjelu nagrade za mir 10. prosinca u glavnom norveškom gradu. Kineski poziv na bojkot potvrdilo je nekoliko stranih diplomata.

Dodjela Nobelove nagrade borcu za ljudska prava i razvoj demokracije Liuu razljutila je službeni Peking, koji ga smatra "kriminalcem" i drži u zatvoru. Taj 54-godišnji intelektualac izdržava 11 godina dugu zatvorsku kaznu nakon što je bio jedan od autora "Povelje 08" koja je zahtijevala demokratsku Kinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙