FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski premijer zanijekao tvrdnje o raskidu ugovora s Patrijom

LJUBLJANA, 4. studenog 2010. (Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak je zanijekao tvrdnje nekih medija da je njegova vlada već donijela odluku o poništenju ugovora s finskom tvrtkom "Patria".

Prema važećem ugovoru iz 2006. Slovenija bi za potrebe svoje vojske trebala kupiti 135 oklopnih vozila s opremom za ukupno 278 milijuna eura.

Sadašnja faza istrage u Sloveniji ne omogućava poništenje tog ugovora s pozivanjem na protukorupcijsku klauzulu po kojoj je ugovor ništavan ako se dokaže da je do njega došlo isplatom mita, rekao je Pahor u četvrtak na konferenciji za novinare, te dodao da bi Slovenija u slučaju da od ugovora sada odustane preuzela rizik odštetne tužbe finskog proizvođača.

Dio slovenskih medija objavio je da je Pahorova vlada već donijela odluku o poništenju ugovora s Patrijom i to nakon podizanja još nevažećih optužnica protiv nekih dužnosnika u Sloveniji, među kojima je i bivši premijer Janez Janša. Njih tužiteljstvo sumnjiči da su razgovarali o nezakonitim provizijama koje je Patria trebala platiti prije nego je ugovor za slovensku vojsku bio sklopljen.

Pahor je rekao da za visok iznos dogovorenog posla s Patrijom od više stotina milijuna eura u načelu ne krivi bivšu vladu koja ga je potvrdila u vrijeme ekonomske konjukture i proračunskog suficita i u vrijeme kad se računalo da će Slovenija za potrebe NATO-a opremiti veći motorizirani bataljun za operacije u inozemstvu, ali da su se ekonomske prilike od onda promijenile.

"Upitno je je li država sada u vrijeme krize u stanju ispuniti sve odredbe ugovora u pogledu broja oklopnih vozila i može li se zbog promijenjenih okolnosti postići dogovor o smanjenju broja vozila i cijeni", rekao je Pahor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙