FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: predsjednik Medvedev će posjetiti i ostale Kurilske otoke

OSLO , 2. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kani posjetiti i ostale otoke u Kurilskom otočju zbog kojega se više godina Rusi spore s Japancima te namjerava pokrenuti neka ulaganja u to područje, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a Reuters ocjenjuje da se na taj način samo produbljuje diplomatski jaz između Moskve i Tokija.

Lavrov, koji sudjeluje u radu konferencije u Oslu, izjavio je kako su Japanci pretjerano reagirali kad je Medvedev u ponedjeljak posjetio jedan od četiriju otoka što ih je Rusija pripojila svojem teritoriju na kraju Drugoga svjetskog rata, a Japanci ih smatraju dijelom vlastita teritorija.

Japanska je vlada izvijestila kako namjerava pozvati svojeg veleposlanika iz Moskve na konzultacije, no Lavrov je kazao kako Rusi ne planiraju to učiniti sa svojim veleposlanikom u Tokiju.

Dodavši da Japanci reagiraju pretjerano, istaknuo je: "Ne želimo pogoršati odnose s Japanom i ne planiramo nikakva putovanja u inozemstvo svojeg veleposlanika u Tokiju."

Prijeporno otočje Rusi nazivaju Južnim Kurilima, a Japanci Sjevernim teritorijem. Prostiru se od sjeveroistoka glavnoga japanskog sjevernog otoka Hokaida do ruskog poluotoka Kamčatke.

"Jutros sam razgovarao s predsjednikom Medvedevom koji će posjetiti otočje i zbog toga je jako zadovoljan. Kazao je kako se do sada nedostatno ulagalo u razvoj tih otoka te namjerava utjecati na to da se situacija, kad je o tomu riječ, poboljša", prenio je Lavrov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙