FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čović: HDZ BiH još nije odlučio o svom kandidatu za premijera BiH

SARAJEVO, 2. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u utorak kako će novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH svakako biti iz te stranke no kako u ovom trenutku ne postoji odluka tko će to biti.

„Nadam se da danas nitko ne sumnja da u HDZ-u BiH ima najmanje deset ljudi koji mogu kompetentno obnašati tu dužnost“, kazao je Čović u intervjuu za politički magazin „Crta“ kojega je emitirala Televizija BiH (BHT 1).

Na pitanje je li i sam kandidati za budućeg premjera Čović nije izravno odgovorio.

„Naravno da to mogu biti i ja no o tome tek treba odlučiti“, izjavio je Čović koji trenutačno očekuje da Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) među ostalima potvrdi i njegovo ime kao novog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH sa liste HDZ BiH.

Čović je 2004. godine odlukom Visokom predstavnika za BiH smijenjen s dužnosti člana Predsjedništva BiH nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.

Čović je optužen da je kao ministar pogodovao tvrtki „Lijanovići“ iz Širokog Brijega u bescarinskom uvozu mesa korištenog za dalju preradu i za to je u pvostupanjskom postupku osuđen na pet godina zatvora.

Presuda je nakon žalbe poništena te je naloženo ponovno suđenje pred Županijskim sudom u Mostaru no taj proces do danas nije okončan.

Odluka o Čovićevoj smjeni koja je uključivala i zabranu obnašanja izbornih dužnosti i dalje je na snazi no on tvrdi kako ne postoji zapreka po kojoj bi obnašao dužnost zastupnika u parlamentu ili pak u tijelima izvršne vlasti.

„OHR neće odlučivati o novom predsjedatelju Vijeća ministara već će to činiti partneri na vlasti“, ustvrdio je Čović dodajući kako „nije imao potrebu“ provjeravati svoj status u OHR-u.

Čović je kazao kako najveći broj prdstavnika međunarodne zajednice u BiH podupire uspostavu nove vlasti čiju bi okosnicu činile četiri najjače stranke a uz HDZ BiH to bi bili Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Izrazio je uvjerenje kako će HDZ BiH i SDP na kraju naći zajednički jezik iako obje stranke inzistiraju na svojim kandidatima za predsjedatelja Vijeća ministara te je najavio kako će se ubrzo sastati s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙