FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 2. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

WASHINGTON - U istočnom dijelu Sjedinjenih Državama u utorak u 7 sati po lokalnom vremenu otvorena su birališta na kojima će Amerikanci odlučivati o novom sazivu Predstavničkog doma Kongresa i Senata, te o zakonodavnim tijelima i guvernerima saveznih država. Birališta će biti otvorena do 20 sati, po istočnoameričkom vremenu (01:00 sati, srijeda, po srednjoeuropskom), kada se očekuje objava prvih televizijskih izlaznih anketa. Četiri sata kasnije zatvorit će se birališta na najzapadnijem dijelu SAD-a, na Aleutskom otočju ispred obale Aljaske. Na birališta su pozvani svi registrirani birači, a prema istraživanju Gallupa očekuje se odziv od 45 posto. Na predsjedničkim izborima 2008., kada je odziv bio 64 posto, glasovao je 131 milijun birača, od 225 milijuna građana s pravom glasa, prema statističkom uredu SAD-a.

LJUBLJANA - Skoro dvije trećine Slovenaca nesklono je ideji o uspostavi zajedničke kontrole zračnog prostora s Hrvatskom, sudeći po anketi koju je u utorak objavilo ljubljansko "Delo". Pitanje o tome što misle o zajedničkoj kontroli zraka koja je iznesena na zadnjem sastanku slovenskog premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bilo je uključeno u redovitu anketu kojom vodeći slovenski list sondira javno mnijenje o različitim aktualnim političkim i društvenim pitanjima proteklog mjeseca. Da se protive toj mogućnosti iznijelo je 63,5 posto od nešto preko 600 slovenskih ispitanika, 27,9 posto je podržalo ideju, a ostali se nisu znali opredijeliti, u telefonskoj anketi provedenoj krajem prošlog tjedna.

ATENA - Mala bomba eksplodirala je u utorak ispred zgrade veleposlanstva Švicarske u središtu Atene, ali za sada nema izvještaja o mogućim žrtvama, objavila je grčka policija, a prenose svjetske novinske agencije. "Mala bomba eksplodirala je ispred švicarskog veleposlanstva u Ateni, za sada nemamo izvješća o žrtvama", kazao je neimenovani policijski izvor za britansku novinsku agenciju Reuters. Prema prvim izvješćima, nepoznata osoba bacila je malu eksplozivnu napravu koja je eksplodirala u dvorištu veleposlanstva Švicarske. Veleposlanstvo Bugarske u Ateni u utorak je upozorilo grčku policiju na sumnjivi paket pronađen u zgradi, dan nakon što je u glavnom gradu Grčke zaplijenjen paket s bombom upućen na adresu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya i na još tri strana veleposlanstva.

MINSK/VILNIUS - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle upozorio je Bjelorusiju u utorak da daljnji napredak njezinih odnosa s Europskom unijom ovisi o demokratskim reformama. Tijekom prvog posjeta jednog njemačkog šefa diplomacije Bjelorusiji u 15 godina, Westerwelle će zatraži da predsjednički izbori u toj zemlji, koji će se održati idućeg mjeseca, budu slobodni i pošteni. Westerwelle bi se trebao sastati s bjeloruskim predsjednikom Alksanderom Lukašenkom kojega organizacije za ljudska prava nazivaju "posljednjim europskim diktatorom". "Bjelorusija će se približiti EU-u samo ako pravni standardi budu zadovoljeni", rekao je Westerwelle u Litvi prije dolaska u Minsk.

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je Vrhbosanskoj nadbiskupiji oduzeto pravo raspolaganja nad dijelom nadbiskupske rezidencije u tom gradu te je iz tog prostora naredio deložaciju, potvrdio je u utorak za Hinu glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević, ocjenjujući da je i nadbiskupija postala žrtvom nepravednih zakona. "Sud je odbacio našu žalbu na prvostupanjsku odluku o vraćanju tog stana, koji je u sastavu rezidencije, članovima obitelji prijeratnog stanara i deložacija se ima obaviti 17. studenoga u nazočnosti pripadnika sudske policije", rekao je Tomašević.

KUALA LUMPUR - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak u Kuala Lumpuru da je SAD posebice zainteresiran za jačanje odnosa s Malezijom. Clinton, koja je doputovala u malezijsku prijestolnicu u ponedjeljak navečer, kazala je da Malezija ima dobar položaj te da može utjecati na muslimane i međunarodnu zajednicu sa svojom porukom umjerenog Islama. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s malezijskim šefom diplomacije Anifahom Amanom rekla je kako su od prvog dana nove američke administracije predsjednik Barack Obama i ona postavili kao zadaću unapređenje odnosa s Azijom. Odnosi između dviju zemalja u prošlosti su bili teški, posebice tijekom 22-godišnje vlasti bivšeg premijera mahthira Mohamada, oštrog kritičara Zapada.

SARAJEVO - Odluka novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da se u srbijanskim medijima ispriča nedužnim žrtvama zločina koje su tijekom rata počinili pripadnici Armije BiH izazvala je oprečne reakcije u BiH, a neke bošnjačke udruge ispriku su odmah osudile smatrajući je nepotrebnom. "Što se tiče žrtava, u naše se ime ne može i nema pravo nitko ispričavati. Mi nismo nikoga napadali, mi smo žrtve genocida", izjavila je predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić, navodi u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

PEKING - NATO bi trebao proširiti suradnju s Kinom, izjavio je u utorak njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg tijekom dvodnevnog posjeta Pekingu. Dvije strane trebaju više surađivati u pitanjima poput borbe protiv piratstva i kompjutorskih napada, rata u Afganistanu i sigurnosnih pitanja, kazao je ministar diplomatima i novinarima. Kina je već uključena u civilnu obnovu Afganistana. "Sve te stvari moguće je proširiti", rekao je dodajući da je Kina važan susjed te da dijeli zajednički interes s NATO-om za stabilnost Afganistana.

SEUL - Sjeverna Koreja je izjavila u utorak da je sprema predati uzorke torpeda kako bi dokazala da nije kriva za torpediranje južnokorejske korvete u ožujku 2010., pri čemu je poginulo 46 mornara. Pyongyang navodi da dijelovi aluminijske legure koje je Sjeverna Koreja izvadila na mjestu potapanja pokazuju da tropedo ne pripada Sjevernoj Koreji. Sjevernokorejska torpeda izrađena su od legure čelika, a ne od aluminijske legure proizvedene u inozemstvu, tvrdi Pyongyang. Sjeverna Koreja spremna je predati Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji uzroke legure čelika njezinih torpeda, tvrdi se u priopćenju koje je objavila sjevernokorejska službena agencija.

TOKIO - Japanski ministar vanjskih poslova pozvao je u utorak japanskog veleposlanika u Moskvi da se vrati u Japan radi konzultacija nakon spornog posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Kurilskim otocima. "Odlučio sam privremeno opozvati veleposlanika u Rusiji Masaharu Kono", rekao je novinarima ministar Seiji Maehara, dodajući da time želi prosvjedovati protiv inicijative koja "vrijeđa osjećaje Japanaca". Ministar je se s veleposlanikom želi konzultirati o četverosatnom posjetu ruskoga predsjednika otoku Kunašir (na japanskom Kunashiri), jednome od četiri južna Kurilska otoka, koji su predmet spora Rusije i Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙