FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istanbul: u eksploziji ranjene 32 osobe (novi podaci)

ZAGREB, 31. listopada 2010. (Hina) - Po posljednjim podacima, trideset dvije osobe ranjene su u nedjelju na središnjem istanbulskom trgu Taksimu u napadu bombaša samoubojice na policijsku ophodnju.

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju, premda je Istanbul u prošlosti bio meta kurdskih separatista, al Kaide i drugih skupina.

Kako se doznaje iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u eksploziji nema ozlijeđenih hrvatskih državljana.

I dalje je na snazi upozorenje MVPEI da postoji rizik putovanja u Tursku. MVPEI hrvatskim državljanima ne savjetuje putovanje u jugoistočne dijelove zemlje uz granicu s Irakom, dok za ostale dijelove Turske savjetuje oprez uz praćenje vijesti i poštivanje uputa lokalnih vlasti.

Šef istanbulske policije Huseyin Capkih rekao je da je eksplozivnu napravu aktivirao muškarac koji se približio policajcima na trgu, prenosi Reuters.

U napadu na trgu Taksimu ranjeno je petnaest policajaca i sedamnaest civila. Devet ozlijeđenih zadržano je u bolnici.

Turski premijer Tayyip Erdogan, koji se u vrijeme eksplozije nalazio u posjetu Mardinu, gradu u jugoistočnoj Turskoj u izjavio za televiziju istaknuo je da se "neće tolerirati oni koji prijete turskome miru, sigurnosti i razvoju".

"Takvi napadi neće zaustaviti Tursku u ostvarivanju ciljeva mira, bratstva i razvoja", dodao je Erdogan.

Trg Taksim nalazi se u istoimenoj četvrti u europskom dijelu Istanbula. Taksim je najveća trgovačka, turistička i zabavna četvrt poznata po svojim restoranima, trgovinama i hotelima.

Istanbul je poslovno i financijsko središte Turske. Grad je i prije bio meta kurdskih separatista, no oni su prošloga mjeseca proglasili jednostrano primirje, a u subotu su najavili da će tijekom predstojećih dana objaviti hoće li ga i produžiti. Al Kaida je izvela niz napada u Istanbulu u studenom 2003. u kojima su poginule 62 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙