FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) upozorio je u današnjem priopćenju na prozivanja, pritiske i prijetnje novinarima koji prate "slučaj Pukanić". Tijekom cijelog sudskog postupka optuženima za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića novinare se učestalo proziva, čime se posebno sada, uoči presude, stvara dojam da će biti donijeta pod utjecajem "medijske hajke". Novinare koji izvještavaju o suđenju na taj se način etiketira i smatramo da se, poučeni iskustvom iz ranijih slučajeva, tako stavlja u poziciju "mete za odstrel" strani koja ishodom postupka neće biti zadovoljna. HND posebno zabrinjava to što novinare zbog tendencioznosti i pristranosti od atentata na Pukanića i Franjića s vremena na vrijeme prozivaju i policija i tužiteljstvo i odvjetnici. HND napominje kako i policijski dužnosnici na način izvještavanja o "slučaju Pukanić" pokušavaju utjecati učestalim pozivima urednicima pojedinih redakcija. Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) u današnjem priopćenju traži da se s tim pritiscima prestane, a od policije da adekvatno reagira na prijetnje novinarima.

ZAGREB - Hrvatske bolnice za normalno odvijanje operativnih programa dnevno trebaju između 550 i 600 doza krvi, koje ne bi bilo moguće prikupiti bez dobrovoljnih darivatelja krvi, poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u povodu današnjeg Dana darivatelja krvi. HCK je u 2009. godini, putem svojih 110 organizacija, prikupio ukupno 144.726 doza krvi, a zajedno s transfuzijskim službama 177.064 doza. U Hrvatskoj se trenutno prikupe 4 doze krvi na 100 stanovnika. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicine dr. Irena Jukić ističe kako se samo u toj ustanovi dnevno prikupi 350 doza krvi, koje su dostatne za potrebe zagrebačkih bolnica i bolnica iz šireg zagrebačkog prstena. Poznatu "Petrovu 3", adresu na kojoj se Zavod nalazi, svakodnevno posjeti 200-tinjak osoba koje tamo daruju krv, dok se ostatak doza prikupi u akcijama darivanja. "Iako potrebe svakodnevno rastu kao posljedica razvoja medicine, a posebice transplantacijskih i kardiokiruških programa, zasad te potrebe uspješno zadovoljavamo zahvaljujući dobrim anonimnim ljudima koji zauzvrat ne traže ništa", kaže ravnateljica zavoda.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević na današnjoj je konferenciji za novinare založio za oživljavanje projekta "Zagreb na Savi" kako bi, izgradnjom nekoliko hidroelektrana, Zagreb dobio najjeftiniju energiju. Kovačević smatra kako bi realizacijom tog projekta došlo do punog zapošljavanja ljudi, građevinskih kapaciteta te potpuno bi se promijenila vizura grada i perspektiva života uz rijeku. Smatra da se prema HEP-u i hrvatskoj Vladi treba napraviti pritisak kako bi se pokrenula njihova izgradnje, a sredstva za makar projektnu dokumentaciju Grad Zagreb bi, zajedno s Vladom, trebao osigurati u proračunu za 2011. "U Hrvatskoj nedostaje 50 posto energije, a energetski potencijal postoji", kazao je Kovačević. U vezi s rebalansom zagrebačkog proračuna istaknuo je kako HNS ne može podržati smisao rebalansa koji u 2011. prenosi više od pola milijarde kuna nepodmirenih dugova prema gospodarstvu i ostalim subjektima koji su radili za Grad Zagreb, a u idućoj godini tih sredstava nema.

Smatra kako u Zagrebu treba stvoriti dobro okruženje za investitore, očuvanje radnih mjesta te ostvarivanje socijalnih prava onima kojima su neophodna.

ZAGREB - Obrana Nevenke Jurak, vlasnice privatne agencije za tržišno oglašavanje Fimi media, uložila je ustavnu tužbu protiv rješenja zagrebačkog Županijskog suda kojim je njezinoj branjenici produljen istražni zatvor za dva mjeseca. "Podnijeli smo tužbu smatrajući da su našoj klijentici povrijeđena ustavna prava, poput prava na pravično suđenje i prava jednakosti pred zakonom", rekao je Hini jedan od njezinih branitelja Krešimir Vilajtović. Povodom ustavne tužbe, dodao je Vilajtović, za četvrtak je zakazan pripremni sastanak na Ustavnom sudu, na kojem će se razmatrati argumenti ustavne tužbe pri čemu će se o tome moći očitovati druga strana. Nevenki Jurak i njezinoj suradnici Aniti Papaš Lončar, koje USKOK sumnjiči da su poslovanjem s državnim poduzećima nezakonito zaradile oko 16,5 milijuna kuna, sredinom rujna produljen je istražni zatvor za još dva mjeseca. Osumnjičene su zadržane u istražnom zatvoru jer sutkinja istrage Jadranka Mandušić smatra da još uvijek mogu utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.

ZAGREB - Izlaganjem odvjetnika šestooptuženog Slobodana Đurovića danas su na zagrebačkom Županijskom sudu dovršeni završni govori na suđenju za atentat na suvlasnika Nacionala Ivu Pukanića. Odvjetnik Rajko Mlinarić zaključio je da Đurović, kojega se tereti da je bio veza neposrednih izvršitelja atentata i Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, nije počinio djelo za koje ga se tereti. "Vodeći se načelom presumpcije nevinosti sud može donijeti samo oslobađajuću presudu", kazao je Mlinarić. U svom završnom govoru koji je trajao dva raspravna dana Đurovićeva je obrana detaljno analizirala iskaze mnogih svjedoka, ali i završni govor USKOK-a koji je za sve pripadnike navodne zločinačke organizacije zatražio 40-godišnje zatvorske kazne. Mlinarić je ustvrdio da Đurović 2008. kada se dogodio atentat na Pukanića uopće nije bio u Zagrebu te da stoga nije niti mogao biti dio zločinačke organizacije. Pritom se pozvao i na izvješće beogradskog ureda Interpola u kojem stoji da Đurović nije povezan s Pukanićevim ubojstvom, iako je kao kum Sretena Jocića za njega obavljao niz poslova u Srbiji.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kada će se optuženici očitovati o završnim riječima svojih odvjetnika, a potom će sutkinja Ivana Kršul objaviti datum izricanja presude.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao kako će učiniti sve za opstanak Košarkaškog kluba "Cibona", ali da prije toga želi raščistiti račune vezane uz gradsku imovinu. "Cibona je zagrebački i hrvatski brand i učinit ću sve da opstane, ali postoji crta ispod koje neću ići- čisti računi", kazao je Bandić dodajući da najprije želi vratiti imovinu gradu, koju je Cibona preotuzakonito uknjižila, a potom donijeti odluku što dalje. Osvrćući se na rebalans proračuna, Bandić je kazao kako se time isplaćuju subvencije ZET-u jer su u toj podružnici sada stvoreni novi uvjeti poslovanja, a na negodovanje udruga nezavisne kulture kojima se smanjuju planirani iznosi rekao je da svi moraju ponijeti teret krize. "Ne možemo izdvajati manje novca za vrtiće i škole, za gradnju cesta i vodosprema, a da se ne dotaknemo i kulture", kazao je. Nada se da će aktualni problem sa zagrebačkim taksistima biti riješen na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine i to kao "plod kompromisa" budući da se danas o tome dogovara i u Skupštini i u gradskoj upravi koja, navodi, predlaže višu kvalitetu usluge i niže cijene uvođenjem jednog taksista na 650 građana. Na najave da će odlagalište otpada Jakuševac, umjesto ove godine, biti zatvoreno tek 2018. izvijestio je kako će se otpad odlagati na sedmu i osmu plohu pa neće biti potrebna dodatnih ulaganja, ali i naglasio da ostaje otvoreno pitanje spalionice otpada te reciklaže za što je u tijeku izrada programa.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog Gradskog HDZ-a Gordan Jandroković ustvrdio je danas, komentirajući predloženi rebalans gradskog proračuna za 2010., kako se potvrdilo da su SDP i gradonačelnik Milan Bandić spremni na dogovor jedino kako bi se održali na vlasti. Rebalans proračuna Jandroković je, na konferenciji za novinare, nazvao kozmetičkim i bez bitnih promjena, s time da je manjak od 800 milijuna kuna iz 2009. prenesen u 2011. SDP ne želi preuzeti odgovornost, nego je prebacuje na druge, jer ne zna upravljati gradom i u praksi krši načela koja javno proklamira, istaknuo je Jandroković, zauzevši se za prijevremene izbore u Gradu Zagrebu. Upozorio je da se loše gospodari gradskim novcem navodeći kako je smanjeno izdvajanje za 40 milijuna kuna investicije u izgradnju novih škola i dječjih vrtića zbog čega je ove godine najviše djece u posljednjih desetak godina ostalo neupisano u dječje vrtiće. Također je naveo da se od 1300 projekata malih komunalnih akcija ostvaruje njih tek 84, a 100-tinjak je u pripremi.

Upitan u vezi s problemom taxi usluge u Zagrebu, Jandroković je rekao kako podržava liberalizaciju tržišta te usluge i protivi se monopolu, no da smatra da je najbolje da se razmotre iskustva drugih gradova i da struka o tome dade svoj sud. Založio se da USKOK ispita nepravilnosti vezane uz ispravke Generalnog urbanističkog plana, a ne istražno povjerenstvo koje nema ovlasti procesuirati ih.

BELIŠĆE - U Belišću je danas označen početak radova na saniranju gradskog odlagališta otpada, u što će u idućih nekoliko godina biti uloženo oko 45 milijuna kuna. Uređenje odlagališta obveza je jedinica lokalne samouprave i jedan od ciljeva Strategije gospodarenja otpadom RH, a radove će sa 60 posto sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak grad Belišće. Današnjem početku radova na odlagalištu nazočili su ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, direktor Fonda Vinko Mladineo i gradski čelnici. Ministar Ivić kazao je kako je taj fond u Osječko-baranjskoj županiji do sada sufinancirao različite projekte zaštite okoliša s 360 milijuna, a u cijeloj Slavoniji i Baranji s više od milijardu kuna. Podsjetivši kako je fond s gradom Belišćem do sada ugovorio 14 različitih projekata, vrijednih više od 33 milijuna kuna, Mladineo je kazao kako je zadaća fonda urediti 299 službenih odlagališta komunalnog otpada u Hrvatskoj, od čega je do sada uređeno oko 90 te oko tri do četiri tisuće tzv. divljih odlagališta. Vjerujem da ćemo do 2015., osim uređenja svih odlagališta, u Hrvatskoj izgraditi centre za gospodarenje otpadom, rekao je Mladineo, dodavši kako fond trenutačno provodi oko 4000 projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, vrijednih oko 6,5 milijarda kuna.

- Gradonačelnik Zvonko Borić rekao je kako, osim uređenja odlagališta, gradska uprava priprema još dva važna projekta zaštite okoliša - izgradnju pročišćivača otpadnih voda u Belišću te završetak sustava odvodnje u okolnim naseljima Tiborjancima, Veliškovcima i Gatu, vrijednost kojih se procjenjuje na oko 100 milijuna kuna.

DUBROVNIK - Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 54-godišnjakinja iz Korčule počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave i pronevjere, priopćeno je danas iz dubrovačko-neretvanske Policijske uprave. Osnovano se sumnja da je 54-godišnjakinja kao zaposlenica u poštanskom uredu u Korčuli od 14. prosinca 2009. do 23. travnja 2010. bez znanja vlasnika sebi isplatila 29.000 kuna, a da svotu od 22.826 kuna nije isplatila umirovljenicima, osobama s invaliditetom i drugima, već da ju je zadržala za sebe. Tako je sebi protupravno pribavila imovinsku korist od oko 52.000 kuna. Protiv 54-godišnjakinje podnosi se posebno izvješće državnom odvjetništvu.

ZAGREB - "Kršćanska sadašnjost" sudjelovat će na 55. međunarodnome beogradskom sajmu knjiga od 25. do 31. listopada. Time se ta hrvatska katolička izdavačka kuća nakon 20 godina, kako je javila danas Ika, ponovno vraća na taj sajam na kojem će izložiti svoja novija teološka i duhovna izdanja, od kojih će dva predstaviti na sajmu. Na Pravoslavnome bogoslovskom fakultetu 29. listopada bit će predstavljeno velebno srednjovjekovno filozofsko-teološko djelo sv. Bonaventure "Tria opuscula" te projekt obnove međunarodnoga teološkog časopisa "Communio".

ZAGREB - Na natječaj V.B.Z.-a za najbolji neobjavljen roman ove godine prijavljena su 103 rukopisa pod šifrom od kojih je peteročlani žiri s predsjednikom Miljenkom Jergovićem na čelu izabrao 13 u uži izbor za nagradu. "Žiri je vrlo zadovoljan kvalitetom rukopisa, o čemu svjedoči i brojka od čak 13 rukopisa koliko ih je ove godine ušlo u uži izbor, što se nije dogodilo ni jedne godine do sada, a ovo je deveti put kako se dodjeljuje ta nagrada", priopćeno je danas iz te izdavačke kuće. Odluka o pobjedniku bit će objavljena na konferenciji za novinare 10. studenoga, prvog dana ovogodišnjeg Interlibera, a nagrada će biti uručena u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma 11. studenoga navečer. Pobjedniku pripada novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙