FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRB domaćin prve radionice u sklopu FP7 projekta SPIRIT

ZAGREB, 25. listopada 2010. (Hina) - Laboratorij za interakcije ionskih snopova Instituta "Ruđera Boškovića" (IRB) domaćin je prve radionice u okviru sedam milijuna eura vrijedna FP7 projekta SPIRIT: New detector technologies for advanced materials research using ion beam analysis, koja se održava od 24. do 27. listopada na Plitvičkim jezerima.

To je prva od planiranih triju radionica u okviru FP7 projekta SPIRIT (Support of Public and Industrial Research using Ion Beam Technology), a dio je inicijative Europske unije, kako je danas izvijestio IRB, da se što je moguće više iskoriste najbolje akceleratorske istraživačke infrastrukture u EU.

U radu radionice sudjeluje 60 znanstvenika iz 15 europskih zemalja, među kojima i predavači iz partnerskih institucija projekta SPIRIT.

Svrha je tih radionica upoznati širi krug znanstvenika s mogućnostima akceleratorskih metoda koje se mogu primijeniti u istraživanjima iz fizike, kemije, biologije i medicine, te tako povećati broj korisnika i dostupnost europskih akceleratorskih postrojenja. Tema prve, plitvičke, radionice je prikaz novih detektorskih sustava za istraživanje novih materijala ionskim snopovima.

Prvi akcelerator na IRB-u izgrađen je 1956. Duga tradicija, pomoć EU-a, IAEA-e i hrvatske vlade pridonijeli su izgradnji modernog akceleratorskog centra u kojem se danas nalaze dva akceleratora i osam eksperimentalnih linija, usmjerenih na primjenu tehnologije svjetlosnih snopova. Na osnovi toga IRB je ravnopravan član konzorcija sastavljena od znanstvenih instituta i sveučilišta iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Portugala, Švicarske i Slovenije.

Sudionici skupa posjetit će 27. listopada akceleratorski centar IRB-a te razgledati najnovije dogradnje akceleratorskog sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙