FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rovinj DHT: Hrvatska i Slovenija pojačano u suradnju na području turizma

ROVINJ, 22. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska i Slovenija i iduće će godine nastaviti suradnju na području turističke promocije na dalekim tržištima, pri čemu se razmatra Izrael i Južna Amerika, a Slovenija će kao članica EU-a savjetima pomoći hrvatskom turističkom sektoru kako povući sredstva iz fondova EU-a za turizam, zaključak je s današnjeg Hrvatsko-slovenskog turističkog skupa održanog u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju.

Nakon skupa ministar turizma Damir Bajs i slovenska ministrica gospodarstva Darja Radić potpisali su protokol o turističkoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, koja je na ovogodišnjim Danima zemlja-gost.

Poticaj za taj protokol, ali i današnji skup u Rovinju, došao je slijedom ovogodišnje uspješne suradnje u promociji u Kini i Indiji, gdje su se prvi put zajedno predstavili hrvatski i slovenski turizam pod nazivom "Experience Croatia-Feel Slovenia".

To i nastavak takve suradnje pruža priliku da Slovenija i Hrvatska postanu najkonkurentnije zemlje u regiji, iako su već ove godine imale dobre rezultate, i bolje od europskog prosjeka, rekla je ministrica Radić.

Naglasila je da Slovenija zadnjih nekoliko godina bilježi poraste dolazaka i noćenja turista, ali i prihoda, koji je nekoliko posljednjih godina udvostručen. Ukupni turistički prihodi iznose oko 4 milijarde eura, od čega se na devizni priljev odnosi oko 2 milijarde eura.

Takvom rastu pridonijela su i znatna ulaganja u turizam zadnjih nekoliko godina od oko 600 milijuna eura, od čega su 200 milijuna eura povukli od 2007. iz EU fondova, i to većinom za turističke objekte i infrastrukturu na skijalištima i toplicama te za podizanje kvalitete usluga. Time je otvoreno i 2.500 novih radnih mjesta u turizmu koji je sada uravnotežen u svim slovenskim regijama.

Osim u promociji i oko povlačenja novca iz EU fondova, Hrvatska i Slovenija će u sklopu turističke suradnje pojačati aktivnosti oko kongresno-poslovnog turizma, prekogranične ponude i među gradovima, čulo se na skupu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙