FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jandroković u Bratislavi na ministarskom sastanku Višegradske skupine

ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak u Bratislavi na proširenom susretu ministara vanjskih poslova Višegradske skupine (Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke), predstavnika Europske komisije i Belgije kao trenutne predsjedavajuće države Europskom unijom, te ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe, priopćeno je iz MVPEI-a.

Na susretu se raspravljalo o prioritetima i aktivnostima trenutnog slovačkog predsjedanja Višegradskom skupinom, a razmijenjena su i mišljenja o procesima političkih, gospodarskih i institucionalnih reformi u zemljama jugoistočne Europe.

Prema priopćenju, među prioritetima istaknuta je potpora Hrvatskoj u završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom 2011. godine te potpisivanju i ratifikaciji pristupnog ugovora.

U kontekstu skorog dovršenja pregovaračkog procesa između Hrvatske i Europske unije, zemlje članice Višegradske skupine također su potvrdile potporu preostalim zemljama jugoistoka Europe u njihovim eurointegracijskim procesima.

U pogledu daljnjeg proširenja NATO-a istaknuta je opredijeljenost nastavku politike „otvorenih vrata“ za zemlje regije, u cilju postizanja pune sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe, stoji u priopćenju.

Ministar Jandroković zahvalio je slovačkom ministru vanjskih poslova Mikulašu Dzurindi na istaknutoj potpori Višegradske skupine potpisivanju i ratifikaciji pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije.

Čestitajući članicama skupine na međusobnoj uspješnoj suradnji tijekom proteklih 20 godina, uputio im je i zahvalu na dosadašnjoj suradnji i razmjeni iskustava s Hrvatskom, posebice u pristupnim pregovorima.

Šef hrvatske diplomacije upoznao je ministre s tijekom hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Kazao je pritom kako se Hrvatska, sa svim otvorenim poglavljima pregovora i s dvije trećine zatvorenih, nalazi u završnoj fazi pregovaračkog procesa te izrazio uvjerenje u daljnji napredak na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji koja će se održati početkom idućeg mjeseca, stoji u priopćenju.

Jandroković je također poručio kako je cilj Hrvatske zatvoriti većinu poglavlja do kraja ove godine, a preostala početkom iduće, kako bi se pristupni ugovor mogao potpisati tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2011.

Ministar Jandroković istaknuo je kako Hrvatska podupire perspektivu članstva preostalih zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙