FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o pripajanju Agencije za borbu protiv dopinga Zavodu za toksikologiju

ZAGREB, 21. listopada 2010.(Hina) - Hrvatski je sabor u današnjem nastavku zasjedanja razmotrio prijedlog pripajanja Agencije za borbu protiv dopinga Zavodu za toksikologiju, koji su vladajući zastupnici pozdravili kao još jednu mjeru gospodarskog oporavka, a oporba mu se protivi, smatrajući ga ekonomski neopravdanim.

Državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Dijana Vican uvodno je naglasila kako se reorganizacijom predloženom kroz izmjene zakona o športu želi pridonijeti smanjenju broja agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima za čiji se rad sredstva osiguravaju u državnom proračunu.

Istodobno bi se proširivanjem dosadašnjeg djelokruga rada Zavoda poslovima sustavnog provođenja i praćenja mjera u borbi protiv dopinga u športu osigurao kontinuiran i kvalitetan stručni rad na ovom području u sastavu ustanove koja obavlja srodne poslove, rekla je Vican.

Predloženi zakon je, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio Perica Bukić, koji je procijenio da predloženo pripajanje neće ugroziti urednu provedbu svih obveza preuzetih međunarodnim sporazumima.

Zastupnica SDP-a Marija Lugarić uvjerena je, međutim, da je riječ o ishitrenom prijedlogu, protivnom preuzetim međunarodnim obvezama, koji neće donijeti nikakve uštete.

Ocijenila je kako je Hrvatska jedina zemlja koja je ratificirala Svjetsku antidopinšku konvenciju, a nema posebno tijelo koje nadzire provedbu te konvencije. "To je presedan u svijetu, Hrvatska je prva i jedina zemlja koja je prihvatila svjetski antidošpinški kodeks, a da nema samostalno tijelo koje se time bavi", rekla je Lugarić.

Smatra da predloženo neće donijeti uštede, nego nove troškove, zbog preseljenja zaposlenih i arhive, te novih memoranduma, web stranice i telefona, a uvjerena je i da se antidopinški odjel "izgubiti" u znatno većem Zavodu za toksikologiju.

Njezino je izlaganje izazvalo niz replika zastupnika HDZ-a, koji ističu da je riječ o pripajanju, a ne ukidanju Agencije, da antidopinška konvencija ne traži samostalno tijelo za kontrolu dopinga te da je "i jedno rukovodeće mjesto ušteda".

Marijana Petir (HSS) ocijenila je da bi, zbog sve češće zlouporabe dopinga, bilo bolje da se Agencija pripaja Vladinom Uredu za suzbijanje zloporabe droga.

"Pripajanje Agencije Uredu bilo bi sretnije rješenje, no ono što ostaje nedvojbeno je da se ne smije dogoditi da oslabe napori u suzbijanju korištenja dopinga među športašima", upozorila je Petir.

Državna tajnica Vican zaključno je istaknula kako će se uštede ostvariti premještanjem šest stručnjaka koji rade u Agenciji, u prostor Zavoda, koji je vrlo dobro opremljen laboratorijskom i informatičkom opremom.

Zaključila je da država ne štedi na antidopingu, te da će stručnjaci iz Agencije u Zavodu imati bolje uvjete za rad.

Saborska sjednica je nastavljena rapravom o prijedlogu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙