FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila je u srijedu da će se u subotu u Opatiji sastati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom s kojim će razgovarati kako političke odnose upotpuniti boljom gospodarskom suradnjom Hrvatske i Slovenije. "Razgovarat ćemo o gospodarskoj suradnji više nego dosada, o mogućnosti da te mostove suradnje koje smo izgradili pojačamo mostovima gospodarske suradnje", izjavila je Kosor novinarima pred Banskim dvorima. Dodala je da će najnoviji sastanak s Pahorom biti "na tragu onoga što smo otvarali na našem zadnjem susretu u Bohinju" i dodala kako se u međuvremenu odradilo dosta posla.

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Zagrebu, nakon susreta s glavnim Haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, da se nastavlja istraga o topničkim dnevnicima u Oluji, iako oni više nisu procesno pitanje u slučaju "Gotovina, Čermak i Markač". Haški sud (ICTY) odbacio je krajem srpnja zahtjev haškog tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika. Sudsko vijeće je procijenilo da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li ti dokumenti, koje tužiteljstvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima protiv trojice generala, osobito Ante Gotovine. Suci su, međutim, istaknuli da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati s Tribunalom i tužiteljstvom koje može ponovo podnijeti zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije. Hrvatska vlada godinama tvrdi da je haškom tužiteljstvu dostavila sve tražene dokumente, a za onima koje nije pronašla pokrenula je opsežnu istragu.

PODGORICA - Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović zauzeo se u srijedu, u razgovoru s predsjednikom Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Dubrovnika Igorom Žuvelom i predsjednikom Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore Ivanom Ilićem u Podgorici, za suživot i slogu kao zajedničku orijentaciju Crne Gore i Hrvatske. "Njegovanje suživota, prijateljstva i sloge treba biti zajednička dugoročna orijentacija Crne Gore i Hrvatske", rekao je Đukanović te izrazio uvjerenje da će "naše dvije države, naša dva naroda i dvije regije nastaviti živjeti u prijateljstvu i slozi". Đukanović je podržao akciju uspostavljanja što boljih odnosa i Crne Gore i Hrvatske, i pograničnih područja kojima gravitiraju općine Herceg Novi i Dubrovnik. Istaknuo je da Crna Gora danas nema nijedno otvoreno pitanje sa susjedima, osim pitanja Prevlake. "Ostalo je nedovršeno jedino pitanje Prevlake, koje ni Hrvatska ni Crna Gora ne doživljavaju kao nešto što opterećuje naše odnose. To će pitanje biti riješeno kao izraz naših zajedničkih interesa", rekao je Đukanović.

GORKI - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u srijedu da je veze njegove zemlje i NATO-a kroz povijest obilježilo veliko nepovjerenje koje sada treba prevladati. "Veze Rusije i NATO-a uvijek su bile složene, što je možda naslijeđeno, a tu su i osjećaji, gledišta i predodžbe ljudi", rekao je Medvedev stručnjacima za vanjsku politiku koje je primio u svojoj kući u mjestu Gorki, blizu Moskve. "Svi mi nosimo neku vrstu povijesnog bremena koje pritišće naše veze, pa i veze s NATO-om. Kod nas prevladava mišljenje da je NATO neka vrsta agresivnog čimbenika u odnosima s Rusijom. Možda je takvo razmišljanje krivo s više aspekata", kazao je. Što se tiče veza njegove zemlje sa Zapadom, Medvedev je izrazio žaljenje da se na Rusiju često gleda kao na "zemlju u kojoj nikada neće biti demokracije, koja će uvijek biti podvrgnuta autoritarnom načelu i koja se ne želi razvijati istom dinamikom kao ostatak svijeta".

WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Baracka Obame objavila je u srijedu da planira prodaju do 60 milijardi dolara vrijednih borbenih zrakoplova i helikoptera Saudijskoj Arabiji, što je jedna od najvećih pojedinačnih prodaja američkog oružja. State Department i Pentagon obavijestili su zastupnike u Kongresu da će prodaja u sljedećih 15 do 20 godina obuhvatiti 84 borbena zrakoplova F-15, 70 helikoptera Apache, 72 helikoptera Black Hawk te široku lepezu raketa, bombi, bacača, radara i druge opreme. Pomoćnik državne tajnice za politička i vojna pitanja, Andrew Shapiro rekao je na brifingu za novinare u State Departmentu da se prodajom šalje snažna poruka predanosti SAD-a partnerima na Bliskom istoku. Shapiro je kazao kako prodaja oružja nije isključivo usmjerena na suprotstavljanje Iranu, no nekoliko je puta naglasio da je Saudijska Arabija u "opasnom susjedstvu".

BRAZAVILLE - Više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti u Kongu može se pripisati neishranjenosti, priopćio je u srijedu u Brazavilleu čelnik UN-ova Fonda za djecu (UNICEF). "Neishranjenost je područje koje zahtijeva više napretka: u Kongu se neishranjenosti može pripisati više od 25 posto smrtnih slučajeva u djece do pet godina starosti", rekao je direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku Gianfranco Rotigliano, u prigodi početka kampanje za smanjenje smrtnosti među trudnicama i rodiljama. "Smrtnost djece do pet godina te smrtnost trudnica i rodilja i dalje su na visokoj razini u Kongu, gdje bogati (petina stanovništva) imaju lakši pristup glavnim zdravstvenim uslugama nego oni najsiromašniji", dodao je.

WASHINGTON - Tvrtka Apple u srijedu je predstavila novu verziju prijenosnog računala MacBook Air, na koji je prenijela izgled i neka rješenja svojih iznimno uspješnih mobilnih uređaja iPhonea i iPada. Novi MacBook Air predstavio je čelnik Applea Steve Jobs u sjedištu tvrtke u Cupertinu u Kaliforniji. Cijena računala je od 999 do 1.599 dolara, ovisno o veličini ekrana i količini prostora za pohranu. Apple je objavio da će se dodati popularni App Store, sada dostupan na iPhoneu, iPod Touchu i iPadu, na Macintosh računala, a bit će dostupan za učitavanje u idućih 90 dana. App Store će biti i dio Appleovog novog operativnog sustava Lion, koji se očekuje u ljeto 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙