FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Tončija Matulića "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje"

ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Knjiga istaknutog hrvatskog teologa Tončija Matulića "Tužaljke kamenja hrvatske pustinje" predstavljena je večeras u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu kao složena teološka i sociološka analiza stanja duha u hrvatskom društvu u posljednjih 20 godina.

U svojoj novoj knjizi Matulić je sabrao razmatranja o aktualnim društvenim, političkim, gospodarskim te crkvenim događanjima i previranjima u hrvatskom društvu, ističući služenje čovjeku, kršćaninu, kao najveći izazov suvremenog društva, rečeno je na predstavljanju na kojemu su sudjelovali ugledni hrvatski teolozi i recenzenti knjige Ivan Badrožić, Božo Lujić i Blaženka Valentina Mandarić.

Istaknuto je kako autor ukazuje na prijepore oko uloge i mjesta kršćanina i Crkve, ali i poziva na kršćansku odgovornost za izgradnju bolje političke zajednice i društva, naznačujući put kojim treba ići.

Božo Lujić upozorio je na kontroverzna medijska tumačenja, potaknuta Matulićevim priznanjem kako mu je poticaj za pisanje bio fenomen izbora trećeg hrvatskog predsjednika - agnostika. Lujić ističe kako autorova nakana nije bila baviti se osobno predsjednikom, već upozoriti na stanje duha i svijesti koje je dovelo do toga da pretežno katolički narod za predsjednika izabere agnostika. Naveo je i jasno autorovo opredjeljenje za depolitizaciju Crkve i za pomirbu odvojenu od ideologije i političkih stranaka.

Ivan Badrožić ocijenio je pak kako je nakana nove Matulićeve knjige, podnaslovljene kao "Pomirenje i duhovna obnova u svjetlu proročke i kritičke raščlambe stanja duha i svijesti suvremenoga hrvatskoga društva", duhovno liječenje istraumatiziranih pojedinaca te isticanje dostojanstva svakoga čovjeka.

"Tužaljke kamenja hrvatske pustinje" Badrožić je ocijenio dijagnozom duboke duhovne krize hrvatske političke zajednice i društva. Po ocjeni recenzentice Blaženke Valentine Mandarić, autor za takvo stanje smatra odgovornim podjednako i vjernike i Crkvu, nudeći novi kut gledanja na aktualnu društvenu situaciju.

U biblioteci "Tertium millennium" knjigu je objavila novinsko -izdavačka kuća Glas Koncila.

Autor knjige Tonči Matulić predaje kolegije iz moralne teologije i socijalnoga nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙