FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Napulju se sukobili policija i prosvjednici oko otpada

NAPULJ, 19. listopada 2010. (Hina/AFP) - Policija i prosvjednici sukobili su se noću na utorak u mjestu Terzigno u okolici Napulja, jer se stanovnici protive odlagalištu otpada u blizini naselja.

Prema prvim podacima policije pet je osoba privedeno, a trojica policajaca lakše su ranjena u tim sukobima.

Već tjednima stanovnici Terzigna, dvadesetak kilometara udaljenog od Napulja, prosvjeduju svakog dana protiv odlagališta za koje kažu da je preblizu njihovu naselja i pretrpano te priječe istovar novog otpada.

No prosvjednici se protive i otvaranju drugog odlagališta koje predlaže vlada.

Policija je odnosila žene koje su sjedile pred kamionima s otpadom, a prosvjednici ih nazivali "ubojicama", gađali bocama i kamenjem, a u neredima su spaljena dva kamiona natovarena smećem.

Nakon spektakularnog gomilanja otpada na ulicama Napulja 2007., kada se jug Italije gušio u smeću i činio udarnu vijest naslovnica, Europska komisija tužila je Italiju.

U ožujku je Sud pravde Europske unije ukorio Italiju jer nije izgradila primjerenu mrežu uklanjanja otpada u napuljskoj regiji čime šteti zdravlju stanovništva i okolišu.

Smatra se da je za cjelokupnu aferu odgovorna napuljska mafija Camorra koja vodi posao sa smećem i ostvaruje goleme profite.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙