FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenje njemačkih ulagača u listopadu ponovno oslabilo - ZEW

BERLIN, 19. listopada 2010. (Hina/DPA) - Povjerenje njemačkih ulagača oslabilo je u listopadu šesti mjesec zaredom, pokazao je u utorak objavljen ključni pokazatelj, odražavajući produbljenu zabrinutost u vezi s izgledima za oporavak svjetskog gospodarstva.

Indeks koji izrađuje Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) a pokazuje raspoloženje među analitičarima i institucionalnim ulagačima pao je s minus 4,3 boda u rujnu na minus 7,2 boda u listopadu, spustivši se na najnižu točku u posljednjih 21 mjeseci.

Analitičari su predviđali klizanje indeksa na minus sedam bodova.

Taj je ključni pokazatelj zabilježio pad unatoč znakovima da njemačko gospodarstvo nastavlja bilježiti solidne rezultate. Mnogi ekonomisti vjeruju da bi stopa gospodarskog rasta u ovoj godini mogla iznositi oko 3,5 posto.

Pritom u institutu napominju da nastavljeni pad indeksa u listopadu navodi na pretpostavku da bi rast u predstojećih šest mjeseci mogao usporiti u usporedbi s prethodnim razdoblje.

„Više od polovine stručnjaka na financijskim tržištima trenutno ne očekuje promjenu stanja u gospodarstvu u sljedećih pola godine“, ističe se u priopćenju instituta.

Indeks ZEW temelji se na anketi provedenoj među oko 290 analitičara i predstavlja uvod u niz važnih europskih gospodarskih pokazatelja koji će biti objavljeni u drugoj polovini mjeseca, uključujući indeks poslovnog povjerenja Ifo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙