FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: vanjski dug je velik, ali nije kritičan

LJUBLJANA, 16. listopada 2010. (Hina) - Slovenski vanjski dug je velik, ali nije kritičan, izjavio je u subotu za portal "Siol" slovenski ministar financija Franci Križanič.

"Naš ukupan bruto dug iznosi oko 42 milijarde eura, a neto dug 11 milijardi. To je mnogo. No, dug je najviše rastao u vrijeme ekonomske konjunkture od 2004. do 2008. godine, dok sada stagnira", rekao je Križanič.

Dodao je da servisiranje duga nije kritično i da je on apsolutno pod kontrolom, tako da Slovenija ni u kojem slučaju nije u situaciji u kojoj se zbog dugova našla Grčka.

Kako bi spriječila moguću depresiju zbog relativno velikog odljeva kratkoročnog kapitala u vrijeme financijske krize Slovenija je dio duga poduzeća i banaka preuzela u javni dug te tako omogućila postupan višegodišnji prijelaz s različitim načinima financiranja duga", rekao je Križanič.

"Naš dug je apsolutno pod kontrolom, njegovo stanje je stabilno, a imamo i dovoljno plasmana koje smo stvorili kroz posebne rezerve, kako bi se krediti idućih godina mogli otplaćivati, rekao je Križanič za portal Siol.

S tropostotnim udjelom duga u svom BDP-u Slovenija je daleko od Grčke i sličnih država s financijskim problemima i velikim zaduženjem, istaknuo je Križanič.

"Slovenija nije nimalo slična Grčkoj. Imamo malu i otvorenu, u izvoz usmjerenu, ekonomiju s vanjskotrgovinskim suficitom od jedan posto koji se povećava, izjavio je slovenski ministar financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙