FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak je podržala privremeno zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja kapitala u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, objavio je ured za tisak slovenske vlade. Kako se navodi u priopćenju koje su prenijeli slovenski mediji, takav je zaključak donesen nakon što je hrvatska vlada u četvrtak u dopisu Banci za međunarodna poravnanja (BIS)u Baselu dala svoju suglasnost da se pred tom institucijom nastave pregovori o rješavanju pitanja duga štedišama nekadašnje Ljubljanske banke (LB), u okviru sporazuma o sukcesiji država slijednica bivše SFRJ. Temeljem te suglasnosti Slovenija sada očekuje da Hrvatska više neće spriječavati ulazak slovenskih financijskih i kreditnih institucija u Hrvatsku, naveo je ured za tisak slovenske vlade. Slovenski premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade rekao je da je u razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor izrazio zadovoljstvo što su prije u Bohinju određenog roka uspjeli riješiti pitanje štediša Ljubljanske banke dogovorom da se nastave pregovori u beselskoj banci. Time taj proces nije završen, ali našli smo rješenje, rekao je Pahor.

BEOGRAD - Srbijanski parlament u četvrtak navečer usvojio je deklaraciju kojom se osuđuju zločini nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji tijekom 90-ih godina te izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO-va bombardiranja. Za deklaraciju je glasovalo svih 133 nazočnih zastupnika, od 250 koliko ih ima srbijanski parlament. Deklaracijom se najoštrije osuđuju "zločini nad pripadnicima srpskog naroda i građanima Srbije tijekom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini" i na Kosovu te se pozivaju parlamenti drugih zemalja, prije svega zemalja s prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine. Također se izražava žaljenje i solidarnost sa žrtvama NATO-ova bombardiranja i uvjerenost da mir i stabilnost počivaju na poštovanju međunarodnog prava te pozivaju svi međunarodni čimbenici da tragaju za mirovnim rješenjima kako se takve žrtve nikada ne bi ponovile. Deklaracijom se pozivaju sve međunarodne organizacije i institucije koje se bave istraživanjem i procesuiranjem zločina počinjenih na teritoriju bivše Jugoslavije da do kraja istraže i na adekvatan način kazne počinitelje zločina "nad srpskim narodom i građanima Srbije". Srbijanski parlament u deklaraciji pruža punu potporu srbijanskom pravnom timu u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, kojem je tužila Hrvatsku za genocid nad Srbima nakon što je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, zalažući se, kako se navodi, za nalaženje trajnog rješenja koje bi dovelo do istine i pomirbe.

LONDON - Buduća strategija u Afganistanu i nedavna smrt britanske humanitarke u toj zemlji bile su u četvrtak glavne teme razgovora u Londonu između premijera Davida Camerona i generala Davida Petraeusa, američkog zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu. Cameronov glasnogovornik rekao je da su najviše razgovarali o Lindi Norgrove, koja je poginula prije tjedan dana tijekom akcije u kojoj su je Amerikanci pokušavali spasiti iz talibanskog zatočeništva na sjeveru Afganistana. Petraeus je uvjerio Camerona da mu je istraga smrti Norgrove "osobni priorotet" i da će SAD potpuno surađivati s britanskim snagama. Ovoga tjedna pojavila su se nagađanja da je Norgrove možda poginula u eksploziji granate koju su bacili američki marinci tijekom akcije spašavanja, a ne, kako se prvotno smatralo, od pucnjave njezinih otmičara. Cameron i Petraeus razgovarali su i o budućoj strategiji u Afganistanu u ozračju smanjenja proračuna i strateške revizije britanskih oružanih snaga, koja bi trebala biti objavljena idućeg tjedna. Cameron je već najavio kako do 2015. godine želi povući britanske vojne snage iz Afganistana.

WASHINGTON - Poplave koje su opustošile Pakistan ovoga ljeta uzrokovale su na kućama, poljoprivrednim gospodarstvima, prometnoj i drugoj infrastrukturi štete koje se procjenjuju na 9,7 milijarda dolara, priopćila je u četvrtak Svjetska banka.

Šteta procijenjena nakon ispitivanja u 15 ključnih sektora diljem zemlje više je nego dvostruko veća od štete koju je godine 2005. učinio potres jakosti 7,6 stupnjeva po Richteru u sjevernom Pakistanu u kojem je poginulo 86.000 ljudi, navodi Svjetska banka. Poljoprivreda i stočarstvo osobito su teško pogođeni, a poplava je uništila mnogobrojne kuće i oštetila ceste i sustave za natapanje.

ŽENEVA - Rusija mora postići sporazum s Gruzijom o carinskom nadzoru na njenim međunarodno priznatim granicama ako želi postati članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), rekao je u četvrtak gruzijski zamjenik ministra vanjskih poslova Giorgi Bokeria. Rusija je Bokerijeve zahtjeve nazvala apsurdnim. Bokerijina izjava ukazuje da rusko-gruzijsko rat iz kolovoza 2008. koji je doveo do secesije dvije gruzijske regije koje je Moskva priznala, još uvijek ometa odnose dvije zemlje i može naštetiti 17 godina dugom nastojanju Rusije da se pridruži WTO-u. Gruzija je već članica WTO-a i po pravilima te organizacija ima, poput svih 153 članica, pravo veta na rusku kandidaturu za priključivanje. Gruzija tvrdi da su njene carine sada duboko u teritoriju pod ruskim nadzorom te da njeni carinici ne mogu nadzirati trgovinu robom preko njene sjeverne granice.

BUKUREŠT - Zaposleni u javnom sektoru Rumunjske okončali su u četvrtak spontani dvodnevni štrajk nakon što im je ministar financija obećao da će sustav bonusa i poticaja na plaću biti vraćen. Djelatnici poreznih službi i agencija za zapošljavanje u većini gradova zatvorili su urede dok su tisuće zaposlenih u javnom sektoru prosvjedovale na ulicama tražeći plaće od kojih mogu živjeti. Prosvjedi su uslijedili nakon spontanog štrajka službenika ministarstva financija prethodnog dana u Bukureštu. U posljednja dva mjeseca službenici nisu imali pravo na poticaje i bonuse koji su činili veliki dio njihovih plaća. Taj je sustav godinama nadomještao općenito niske plaće a u mnogim je slučajevima i udvostručavao plaću.

PARIZ - Francuskinja optužena da je skinula veo s lica turistkinje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te da ju je ugrizla i izgrebala kada je veo vratila na lice suočila se u četvrtak sa zahtjevom državnog odvjetništva da je se osudi na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora. "Suživot podrazumijeva snošljivost prema drugima bez obzira na to kako su odjeveni", rekla je tužiteljica Anne Fontette na sudu u Parizu.

Suđenje je počelo samo nekoliko dana pošto je francuski ustavni sud potvrdio zakon o zabrani nošenja pokrivala za lice kojim je za prekršitelje predviđena kazna od 150 eura ili obvezatan tečaj o francuskome političkom sustavu. Primjena zakona počet će nakon roka od šest mjeseci u kojem bi se s njime upoznale žene koje nose pokrivala za lice. Presuda na suđenju umirovljenoj nastavnici engleskog jezika, poznatoj kao Marlene, se očekuje 4. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙