FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska vodeća članica Eurotransplanta

ZAGREB, 14. listopada 2010. (Hina) - "Netko vam može pokloniti dijamantni prsten ali kad vam pokloni život to je nešto posebno", izjavio je danas u povodu Europskog dana darivanja organa 16. listopada Braco Nosić, transplantirani pacijent koji je 18. rujna na svoj 50. rođendan nakon dužeg vremena na listi čekanja dobio novo srce, koje mu je presadio transplantacijski tim KB Dubrava.

Nosić, kojemu je transplantacija bila jedini izlaz zbog teške bolesti srca, tako je doživio svoje drugo rođenje zbog čega mu je simbolički danas u Ministarstvu zdravstva uručena rođendanska torta.

Transplantacijska medicina ove je godine doživjela svoj vrhunac te je Hrvatska, zbog rekordnog povećanja broja realiziranih darivatelja organa od 52 posto, preuzela vodeće mjesto među zemljama članicama Eurotransplanta, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

Istaknuo je da to ne bi bilo moguće bez obitelji koje odlučuju darovati organe svojih najmilijih u najtežim trenucima na čemu im se još jednom uputio zahvalio.

Do 1. listopada Hrvatska je imala rekordnih 95 darivatelja organa, a broj transplantacija porastao za skoro 39 posto u usporedbi s prošlom godinom. Transplantirano je 376 organa, među kojima su njih 264 primili hrvatski primatelji, dok je ostalih 112 organa otišlo u međunarodnu razmjenu putem Eurotransplanta.

Milinović je podsjetio da je financiranje transplantacija izuzeto 2005. iz bolničkih limita te da su sredstva sa tadašnjih 25 milijuna kuna danas narasla na 77 milijun ili više od 200 posto.

Među transplatniranih organima zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76), a liste čekanja smanjene su za skoro 13 posto.

Nacionalna transplantacijska koordinatorica Mirela Bušić kazala je kako je Hrvatska kao najmlađa zemlja članica Eurotransplanta po broju donora pretekla i dosad vodeće zemlje Belgiju i Austriju.

Istraživanje provedeno među hrvatskim građanima pokazalo je kako njih 69 posto ima informacije o darivanju organa, da je 65 posto podržava darivanje organa ali da njih 68 posto još nije donijelo svoj osobni stav o tom pitanju.

Europski dan darivanja organa bit će obilježen u subotu stručnim simpozijem te velikim okupljanjem na zagrebačkom Bundeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙