FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović otvorio 2. kongres "Pravo i medicina pred izazovima bioetike"

ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je danas 2. kongres studenata prava i medicine "Pravo i medicina pred izazovima bioetike" i pritom upozorio na problem organizacije znanstvenog i obrazovnog procesa u Hrvatskoj koji se stalno mijenja, što, rekao je, načelno nije dobro ako se ne poštuje tradicija i stručnost.

U situaciji smo da se organizacija znanstvenog procesa u Hrvatskoj stalno mijenja, a to načelno nije dobro, rekao je Josipović pred okupljenim sudionicima kongresa na Pravnom fakultetu, naglašavajući da "nije dobro kada se jedan veliki sustav znanosti i visokog obrazovanja mijenja i svake dvije godine imamo reformu".

Slaže se da su promjene potrebne jer je Hrvatska još uvijek tranzicijsko društvo, ali naglašava kako je važno pri izradi novog sustava ne zaboraviti na to da sadašnji sustav, kako je rekao, nije pao s Marsa nego da je iza njega tradicija.

Ne smijemo zaboraviti tradiciju i velika je odgovornost onih koji kreiraju novi sustav, naglasio je.

Upozorio je na, kako je rekao, loš običaj da visokoprofesionalni posao pisanja zakona rade svi, pa je najnormalnije postalo da zakone pišu osobe koje su Pravni fakultet vidjele samo na slici ili na Dnevniku.

"Običaj koji je sve jači, sve čvršći, da zakone pišu ljudi koji nisu pravnici i da misle da zaista svatko može pisati zakone, štetan je i loš, a nažalost to vidimo na propisima koji se tiču našeg obrazovnog sustava", ustvrdio je i naglasio kako se na taj način dovodi u pitanje dignitet struke, ali i kvaliteta hrvatskog pravnog sustava te kvaliteta života našeg društva.

"Nadam se da će se to promijeniti i da će se početi cijeniti struka jer društvo koje ne prepoznaje struku i nema povjerenja u struku loše napreduje", upozorio je.

Studentima pravnog i medicinskog fakulteta koji će u sljedeća tri dana slušati predavanja o odnosu prava i medicine prema najbitnijim životnim pitanjima, poručio je kako njihove profesije odlučuju o sudbinskim pitanjima svakog pojedinca.

Vaše će profesije zbog svoje odgovornosti biti u žiži interesa i doći će vrijeme da će u svakoj ordinaciji morati biti jedan pravnik jer svaki zahvat nekog liječnika na neki način odlučuje o životu i smrti, objasnio je.

Okupljene su pozdravili dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Željko Potočnjak i direktorica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" te naglasili važnost suradnje između pravne i medicinske struke.

Studenti dvaju fakulteta u tri će dana slušati predavanja kojima se zadire u temeljna pravna i medicinska pitanja poput prava na život, potpomognutu oplodnju, pitanje etike i bioetike i dr.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙