FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarajevo: Clinton poslala jasne poruke potpore i ohrabrenja - mediji

SARAJEVO, 13. listopada 2010. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton je tijekom posjeta Sarajevu poslala jasne poruke potpore i ohrabrenja Bosni i Hercegovini, ocjena je koju u srijedu prenosi većina dnevnih listova u toj zemlji.

Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" piše kako je iz Washingtona stigla jasna poruka da su SAD čvrsto uz BiH.

"Nema secesije, provodite reforme", naslov je kojim je ovaj list sumirao javne nastupe Hillary Clinton.

"Avaz" primjećuje kako se Clinton posebice dugo zadržala u razgovorima sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom, liderima Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koje su i ostvarile najbolje rezultate na proteklim izborima.

"SAD kao i cijeli zapadni svijet očekuju da nove vlasti što prije počnu s reformama, a posebice onom koja se tiče ustava", zaključuje list u uredničkom komentaru uz ocjenu kako je sada najveći teret za to upravo na Lagumdžiji i Dodiku.

Na sličan način i "Oslobođenje" kao ključnu poruku Hillary Clinton izdvaja onu da BiH treba sama ponijeti teret donošenja odluka o teškim reformama. I za ovaj list znakovito je rukovanje kojega pred američkom državnom tajnicom Lagumdžija i Dodik nisu mogli izbjeći.

Banjalučke "Nezavisne novine", bliske vlastima Republike Srpske, također izdvajaju kao ključnu sugestiju da je "ključ za BiH u rukama njenih lidera".

Ovaj list kao značajnu izdvaja i poruku Hillary Clinton kako su za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u potrebni težak rad ali i kompromisi jer u demokraciji ne može vrijediti načelo da pobjednici dobivaju sve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙