FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kod Masleničkog mosta izvađen pjenušac s morskog dna

ZADAR, 12. listopada 2010. (Hina) - S morskog dna u Novigradskom ždrilu, u blizini Masleničkog mosta, izvađene su boce s pjenušcem položene prije šest mjeseci na dubinu od 30 metara, a taj neobični način fermentacije pjenušca pokrenuo je slovenski vinar Ivan Simonić iz Semiša, u blizini Novog Mesta.

Fermentacija u moru na stalnoj temperaturi od 12 do 13 stupnjeva dat će pjenušcu vrhunsku kvalitetu, rekao je slovenski vinar.

Pjenušac nazvan "Ralje" proizveden je u količini od 600 boca te još 230 litara koje se čuvaju u ukrasnim amforama koje izrađuju slovenski lončari.

Pjenušac izvađen iz mora još nije spreman za tržište. Mora odležati još mjesec dana kako bi se odstranile gljivice, a inoks čepovi moraju se zamijeniti plutenima.

Načelnik jaseničke općine Martin Baričević rekao je kako se nada da će pjenušac pokrenuti novi turistički projekt u Maslenici.

"Treba ispitati sorte ovoga podneblja kako bi se vidjelo može li se dobiti kvalitetan pjenušac. Također se razmatra i širenje ovoga projekta podmorskim podrumom i kušaonicom. Na ovaj način čut će se za maslenički kraj, a ako tržište pozitivno odgovori, korist od ovoga proizvoda imat će i investitori i maslenički turizam", istaknuo je načelnik Baričević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙