FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: ukinuta prvostupanjska presuda za napad na JNA u Tuzli

BEOGRAD, 11. listopada 2010. (Hina) - Beogradski prizivni sud u ponedjeljak je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je krajem rujna 2009. godine jedan od tuzlanskih ratnih zapovjednika Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za napad na kolonu JNA u svibnju 1992. u Tuzli.

Predsjednik sudskog vijeća Siniša Važić kazao je kako je odlučeno da predmet bude vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak i odlučivanje, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Poručujući Jurišiću da se sada može vratiti kući, Važić mu je napomenuo kako će biti obavezan odazivati se na poziv suda.

Jurišićev odvjetnik Đorđe Dozet u izjavi novinarima obrazloženje prizivnog suda protumačio je kao ocjenu da njegov branjenik u prvostupanjskom postupku nije imao pravično suđenje, jer inače ne bi bilo mijenjano vijeće koje je donijelo prvostupanjsku presudu.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da je to tužiteljstvo zaista nestrpljivo da u Srbiji ili Bosni i Hercegovini dobije odgovor tko je odgovoran za ubojstvo više desetina vojnika, dodavši da će se ono truditi dokazati da je Jurišić učinio djelo za koje ga se tereti.

Beogradski okružni sud osudio je 28. rujna 2009. na 12 godina zatvora Jurišića, jednog od tuzlanskih ratnih zapovjednika, optuženog za napad na kolonu JNA u svibnju 1992. u Tuzli.

U obrazloženju presude navedeno je da je u napadu ubijena najmanje 51 osoba, dok je najmanje 50 njih ozlijeđeno, te da je, kao tadašnji zapovjednik operativne skupine pri središtu javne sigurnosti i Tuzli, Jurišić zapovijedio napad na kolonu JNA, čime je upotrijebio način borbe zabranjen međunarodnim pravom.

U presudi je objašnjeno da se vojna kolona povlačila iz Tuzle sukladno dogovoru između BiH i SR Jugoslavije, kao i ranijem dogovoru predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle sa zapovjednikom tuzlanske vojarne JNA.

Nakon što je vojna kolona krenula iz vojarne, Jurišić je, kako je tada navedeno, izdao zapovijed za otvaranje vatre, koju je dobio od svog pretpostavljenog, načelnika postaje javne sigurnosti Mehmeda Bajrića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙