FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanoj velikom paradom proslavio 1000 godina postojanja

HANOJ, 10. listopada 2010. (Hina/AFP) - Raskošnom paradom vojnika i građana, namijenjenom buđenju nacionalnog ponosa, glavni vijetnamski grad Hanoj u nedjelju je proslavio tisućitu godinu svoga osnutka.

Radnici, mladež, pripadnici etničkih manjina, svećenici, ukupno više od 30 tisuća ljudi, sudjelovalo je na paradi, vjerojatno najvećoj u vijetnamskoj povijesti. Tisuće vijetnamskih vojnika u svečanim odorama defilirale su u nedjelju ispred mauzoleja Ho Ši Mina, oca modernog, komunističkog Vijetnama.

Drevni kralj Li Tai To odredio je Hanoj za glavni grad Vijetnama 1010. godine i nazvao ga tada Tang Long (gradom uzdižućeg zmaja). Bio je tada simbol vijetnamske neovisnosti nakon višestoljetne kineske dominacije.

Na današnjoj proslavi sve je prštalo od komunističkih slogana i vijorile su se brojne državne i partijske zastave. "Puno je krvi proliveno kako bismo imali Hanoj kakvog danas znamo", izjavio je predsjednik države Nguyen Minh Triet u prigodnom govoru.

Na paradi su prikazane i nove vojne tehnologije zemlje koja je pobijedila francuskog kolonizatora 1954. i američke snage 1975. godine.

Svečanost je trebao obilježiti i raskošan vatromet s 29 različitih lokacija u gradu, ali su nakon kritika zbog rastrošnosti komunističke vlasti odustale od te ideje i predviđeni novac uplatile žrtvama poplava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙