FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 600. godišnjica crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi kod Tivta

TIVAT, 9. listopada 2010. (Hina) - U prisustvu velikog broja vjernika u subotu je proslavljena 600. godišnjica župne crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi kod Tivta u Crnoj Gori.

Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D"Ericco a koncelebrirali su kotorski biskup mons. Ilija Janjić i barski nadbiskup mons. Zef Gashi te župnik Dejan Turza.

"Vjerujem da je ovo mjesto blagoslovljeno od Boga, da su vaši preci posijali vjeru o kojoj su vam vaši djedovi i pradjedovi i vaši roditelji s ljubavlju pričali i prenosili je, čuvajte ljubav prema ovoj Crkvi koja vam je dala vjeru. Donosim vam jedan veliki dar blagoslov Svetog oca, Papin blagoslov", rekao je nadbiskup D"Ericco.

Na platou ispred crkve pripadnici Bokeljske mornarice odigrali su svoje tradicionalno kolo.

Nakon mise u Gornjoj Lastvi koncert je održala jedna od najboljih hrvatskih klapa "Pasika" iz Kostanja a ispred kanonike otvorena je izložba fotografija o crkvi, članova foto kluba "Mladost" posvećenu gornjolastovskoj crkvi.

Osim crkvenih velikodostojnika slavlju su prisustvovali hrvatski konzul u Kotoru Radojko Nižić, župan Dubrovačko- Neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović dopredsjednik općine Tivat Ilija Janović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović.

U nedjelju navečer u sklopu obilježavanja 600-te obljetnice župne crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi odrzati će se književna večer "Hrvatski književnici svojim sunarodnjacima u Boki Kotorskoj". U programu će sudjelovati hrvatski književnici Đuro Vidmarović, Tomislav Marijan Bilosnić, Drago Condrić, dr Igor Šipić, izdavač Zoran Bošković i glazbenik Sebastian Koceić, kao i članovi Udruženje hrvatskih književnika Boke Kotorske iz Tivta.

Barokna crkva Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi podignuta je na ostacima starije gotičke crkve koja se nalazila na mjestu sadašnjeg prezbiterija. Posebnu pažnju zaslužuje crkveni oltar od raznobojnog mramora, izrađen 1720. s grbom peraške općine, koji je nekada krasio crkvu Gospe od Škrpjela, a kupili ga gornjolastovljani 1864.

Vrlo vrijedna umjetnička sakralna slika - oltarna pala - ulje na platnu s prizorom rođenja Marije, umjetničko je djelo slikara Angela Trevisanija iz mletačke škole iz prve polovine XVIII. st. koja daje poseban sjaj baroknom oltaru crkve u Gornjoj Lastvi.

Ophodno raspelo najvjerovatnije datira iz crkve sv. Lovrinca, koja se spominje u izvorima 1326., a rad je nepoznatog zlatara prve polovice XIV stoljeća. Sačuvane su liturgijske knjige iz XVIII. i XIX . stoljeća, među kojima se ističu knjige na hrvatskom jeziku iz XIX stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙